Ann-Louise Hanson deltar i Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping på lördag.
Ann-Louise Hanson deltar i Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping på lördag.

Ann-Louise Hanson stöttas av dottern på scen

Melodifestivalens mesta veteran är tillbaka. Med "Kärleken finns kvar" tävlar Ann-Louise Hanson för tolfte gången. Låten handlar om nära vännen Lill-Babs och vid sin sida har hon dottern Josefin Glenmark som både körsångerska och låtskrivare.

ANNONS
|

I lördagens deltävling i Lidköping tävlar Ann-Louise Hanson ensam i Melodifestivalen för första gången sedan 1982, då med låten "Kärleken lever". Nu är det "Kärleken finns kvar" som hon hoppas ska vinna publikens hjärtan, en låt som handlar om när en nära vän går bort, i det här fallet Barbro "Lill-Babs" Svensson, som dog några veckor efter sin 80-årsdag i fjol.

- Den är en hyllning till henne, men jag vill också att alla som mist någon ska känna sig träffade och kunna ta den till sig. Det som finns kvar är kärleken, minnena och för oss som mist Lill-Babs finns ju även hennes sånger kvar, säger hon.

ANNONS

Nära vänskap

I över 20 år turnerade Ann-Louise tillsammans med Lill-Babs och Siw Malmkvist. De umgicks även på fritiden och när hon berättar om Barbro framträder bilden av en saknad och nära vänskap.

- Vi förstår fortfarande inte vart hon är någonstans, hon var ju så levande. Jag pratar ofta om och tänker på henne, tittar på bilder och gamla sms i telefonen. Vi träffades på Kanarieöarna i januari förra året och hade så roligt. Vi drack så mycket champagne – Barbro älskade champagne – och framåt småtimmarna lullade vi hemåt mot hotellet hand i hand, berättar hon.

Ann-Louise upptäcktes i klassiska talangtävlingen Flugan som tolvåring, tre år senare fick hon skivkontrakt och började sjunga med Anders Burmans och senare Leif Kronlunds orkester. Där träffade hon 1961 Bruno Glenmark, som spelade trumpet. Nu har paret varit gift i 53 år.

- Jag får ofta frågan hur vi har hållit ihop så länge, men jag skulle inte klara mig utan honom. Han gör allt det som jag tycker är skittråkigt. Jag har noll koll på ekonomin, men lagar all mat. Jag brukar säga att humor är väldigt viktigt och att man litar på varandra, är lyhörd och kan känna in den andra. Vi har jätteroligt tillsammans, säger hon.

ANNONS

Slagna av Abba

Förutom framgångar med gruppen Glenmarks, där Ann-Louise och Bruno bildade band med Brunos syskonbarn Karin och Anders Glenmark, startade de eget skivbolag och hade studio hemma i källaren.

- Jag tycker fortfarande att "Annorlunda land" som vi sjöng med Glenmarks i Melodifestivalen 1974 är en väldigt bra låt, men vi hade oturen att vara med samma år som Abba vann med "Waterloo" så där låg vi ju i lä.

1990 bestämde de sig dock för att sälja skivbolaget Glendisc och flytta till Frankrike. Där blev de kvar i nästan 20 år.

- Jag var lite trött på att sjunga och att ta hand om alla artister. Jag kände att jag ville göra något annat innan det var försent. Så vi sålde allt och flyttade, men redan efter ett år hörde de av sig från Börsen i Stockholm. Det var Siw och Barbro och Wenche Myhre som skulle sätta upp en föreställning och Wenche hade hoppat av. Jag tog över och vårt samarbete fortsatte ända tills Barbro gick bort i fjol.

ANNONS

Det har gått 15 år sedan Ann-Louise Hanson senast tävlade i Melodifestivalen, då hon tillsammans med Siw Malmkvist och Towa Carson framförde "C'est la vie".

- Vi blev chockade över att gå direkt till Globen, det var ju ingen som fattat att det skulle gå så bra. Men att tävla nu känns mycket större. Som tur är har jag Josefin med mig på scen och känner ett stöd från henne och våra två andra duktiga körsångerskor.

Rättat: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal gånger som Ann-Louise Hanson tävlat i Melodifestivalen.

TT

Ann-Louise Hanson om Abba:

"Vi var kompisar och kollegor. De spelade in i vår allra första studio som vi byggde i källaren på vårt hus. En dag kom Benny Andersson med en kassett med en demo och sade 'Ni kan väl spela den här för kompisarna och säga vad ni tycker'. På kvällen skulle vi på middag hos grannen och in på småtimmarna satte vi på den där kassetten och alla blev helt galna och dansade och sjöng och sa 'Spela den igen!'. Nästa dag kom Benny förbi och frågade vad vi hade tyckt om låten. 'Jag tror faktiskt att det kan bli en hit', sade jag. Det var 'Dancing queen'."

Ann-Louise Hanson om USA-karriären

"När jag gjorde min första countryplatta blev den en sådan enorm succé. Jag sålde guld på 14 dagar. Först reste jag runt i Europa för att lansera den och sedan över till USA för att träffa en massa skivbolagsdirektörer. Det var jättespännande och de frågade om jag skulle kunna tänka mig att flytta till Los Angeles. Jag svarade 'Aldrig i livet'. Jag hade ju två tjejer hemma, tvillingarna som då var 10–12 år gamla, och Josefine. Det gick bara inte och redan där svalnade deras intresse. De satsade på en annan artist som slog stort. Han hette Julio Iglesias."

Ann-Louise Hanson om att turnera utan Lill-Babs

"Först sa jag och Siw att vi inte kommer att klara av det, vi kan inte göra det här utan Barbro. Men Barbro ställde aldrig in och då tänkte vi att då gör inte vi det heller. Folkparkerna fyllde 125 år så vi gjorde den turnén och sedan gjorde vi den redan inbokade höstturnén utan Barbro. Det var vemodigt men det gick det också. Barbro sa alltid 'Allt går, utom nyfödda barn'."

Fakta: Ann-Louise Hanson

Ålder: 74 (fyller 75 den 4 april).

Bor: Lägenhet i Täby och hus i skärgården.

Familj: Maken Bruno Glenmark, 80, döttrarna Jenni, Jessica och Josefin. Sju barnbarn i åldrarna 6–24 år.

Bakgrund: Sångdebuterade vid sex års ålder och fick skivkontrakt som 15-åring. Genombrottet kom med låten "Är du ensam i kväll?" 1961, en svensk version av Elvis Presleys "Are you lonesome tonight?". Hon har sjungit in över 600 låtar, deltagit tolv gånger i Melodifestivalen och haft 50 låtar på Svensktoppen. På cv:t finns visturnéer med Fredrik Åkerström och Cornelis Vreeswijk, en roll i musikalen "Cats" på Cirkus i Stockholm och 20 års samarbete med Siw Malmkvist och Lill-Babs.

Aktuell: Tävlar med bidraget "Kärleken finns kvar" i Melodifestivalen lördag den 23 februari.

ANNONS