Ann-Helén Laestadius ”Stöld” blir film på Netflix

Hyllade romanen ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius blir film på Netflix. Regi står Elle Márjá Eira för och manuset skrivs av Peter Birro. Filmen väntas ha premiär 2024.

ANNONS

I Ann-Helén Laestadius ”Stöld” (Romanus & Selling) får vi följa Elsa och hennes renägarfamilj. Elsa blir vittne till när en man dödar en av familjens renar och hon hotas till tystnad. Det finns spänningar mellan samer och övriga bybor i ”Stöld”, och främlingsfientlighet är ett genomgående tema i berättelsen där renar tjuvjagas och ägarna trakasseras utan att polisen utreder brotten.

Romanen bygger på verkliga händelser och hanterar även ämnen som klimatförändringar och självmord bland unga.

Regissören Elle Márjá Eira (”The Sámi Have Rights”, ”Ealát”) gör genom ”Stöld” sin långfilmsdebut, medan veteranen Peter Birro (”Monica Z”, ”438 dagar”) skriver manus. Ann-Helén Laestadius själv är exekutiv producent för filmprojektet.

ANNONS

– Jag är överlycklig! För mig som författare är det förstås en dröm att se min bok bli till film och nå en ny publik ute i världen, säger Ann-Helén Laestadius i ett pressmeddelande.

Elle Márjá Eira fyller på:

– Det är på tiden att världen får en inblick i den här historien och vad som pågår i Sápmi i dag. Jag är själv renägare och känner igen mig i den här historien. Jag vet också att mina medsystrar, bröder och förfäder är med mig, säger hon.

”Stöld” gavs 2021 och utsågs till årets bok. Sedan dess har den sålts till över 20 länder, inklusive Tyskland, Storbritannien och USA. Filmen ”Stöld” väntas ha premiär på Netflix 2024.

LÄS MER:Recension: ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius

LÄS MER:"Bränn alla mina brev" höstens stora biodrama

LÄS MER:Charlotte Brändström – regissören bakom Sagan om ringen-serien

LÄS MER:Här är höstens 25 mest intressanta tv-serier

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS