Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ann Heberlein: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Ann Heberlein har skrivit en omskakande och begåvad bok om svårigheterna att leva det liv vi förväntas betrakta som en gåva.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

"Min ångest tillhör inte den chica existentiella kulturångestgenren. (&) Min ångest är ful och luktar illa och ska gömmas undan."
Det är svårt att läsa en bok som slutar med att den man börjat lära känna tar farväl, inte tillfälligt utan för gott. "Nu måste jag sluta", avslutningsmeningen känns igen som titeln på Udo Grashoffs sammanställning av autentiska självmordsbrev och utgör en nattsvart läsanvisning.
Etikdoktorn och kulturskribenten Ann Heberlein har inte lindat in sig i något skyddande litteraturlager. Hon skriver utan fallskärm och utsätter även sina barn och sin man för detta offentligt redovisade fria fall. Hon väntar inte på att hypomanin och den efterföljande depressionen skall lämna plats för ett mer avsvalnat, kontrollerat skrivande. Istället värker hon fram texten samtidigt som ångesten hindrar henne att äta och sova, manin driver henne att köra familjens ekonomi i botten och hon bedrar sin make.
Visserligen tar Heberlein, som föreläst om självmord, spjärn mot några av filosofihistoriens tungviktare, men dessa herrars rationella resonemang erbjuder inte något stabilt underlag för det avgörande beslutet om att vara eller inte. Det enda som under månader av inre strider förmår skapa åtminstone en tillfällig tidsfrist är visualiseringen av de tre barnen på deras mors begravning.
Trots att det finns en tidsmässig koppling mellan en våldtäkt och ett självmordsförsök i ungdomen avstår Heberlein från att leta orsaker till den psykiska sjukdomen i livsomständigheterna. Hennes ärende är att tala om ett tabubelagt lidande och om rätten till kvalificerad vård.
Ann Heberlein - som tack och lov valt att leva vidare - har satt allt på spel för att kunna ge en sann beskrivning av ett livshotande tillstånd. Resultatet är en omskakande och begåvad bok om svårigheterna att leva det liv vi förväntas betrakta som en gåva.