Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elisabeth Massi Fritz överklagade tingsrättens beslut till hovrätten. Till förhandlingen har hon kallat fyra nya vittnen. Arkivbild.

Anklagelser mot Timell prövas i hovrätten

Han friades av tingsrätten och åklagaren valde att inte överklaga. Men den kvinna som säger sig ha blivit utsatt av den tidigare TV 4-profilen Martin Timell har med hjälp av advokaten Elisabeth Massi Fritz drivit processen vidare. När våldtäktsanklagelserna nu prövas av Svea hovrätt ska fyra nya vittnen höras.

Åtalet mot Martin Timell kom efter en intensiv tid av metoo-upprop och offentliga utpekanden. Rättgången bevakades utförligt i medierna och stämningen på sociala plattformar var bitvis hätsk.

När domen föll friades den rikskände programledaren helt. Tingsrätten ansåg att det inte fanns en tillräckligt robust bevisning till stöd för att Martin Timell skulle ha gjort sig skyldig till det övergrepp som han åtalades för:

"Det finns nämligen tvivel avseende tillförlitligheten av de vittnesuppgifter som ger stöd för målsägandens uppgifter i den här delen", står det i domen.

Den påstådda våldtäkten ska ha inträffat under en fest i Stockholms skärgård 2008. En lång rad vittnen kallades till tingsrätten, flera av dem var på plats under festen. Men i sin dom tar en enig tingsrätt fasta på att deras uppgifter i vissa avseenden skiljer sig från varandra.

Väl motiverad dom

Åklagaren Anna Bengtsson tycker att det är ett väl grundat resonemang och har valt att inte överklaga den friande domen.

- Jag ansåg att tingsrätten hade en väl motiverad dom och bedömde att det inte fanns skäl att överklaga den, säger hon.

TT: Men du ansåg att bevisningen räckte för ett åtal, varför inte en fällande dom?

- Jag väckte åtal utifrån den bevisning som fanns i förundersökningen. Under rättegången framkommer fler uppgifter och man får själv höra vittnena. När jag hade läst tingsrättens dom så tyckte jag att det var rimliga resonemang, säger hon.

Den kvinna som säger sig ha utsatts för en våldtäkt av Martin Timell har själv valt att överklaga för att driva ärendet tillsammans med sitt målsägarbiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz. Hon köper inte tingsrättens argumentation och menar att hovrätten måste göra en annan bedömning av bevisningen i målet.

"Har blivit utsatt"

"Det är viktigt att en målsägande som varit utsatt för en traumatisk händelse får sin sak prövad av domstol. Målsäganden har överklagat tingsrättens dom till hovrätten av det skälet att hon har blivit utsatt för en våldtäkt av den åtalade och vill att målet och bevisningen prövas i hovrätten", skriver Elisabeth Massi Fritz till TT.

Till förhandlingen i hovrätten har Elisabeth Massi Fritz även kallat fyra nya vittnen som ska lämna utsagor som styrker kvinnans berättelse om vad som inträffat.

Martin Timells advokat Hanna Lindblom ifrågasätter varför dessa vittnen kallas till hovrätten när de inte förekommer i polisens utredning och det inte ansågs angeläget att höra dem i tingsrätten.

- Det är lite speciellt för i vanliga fall har vi ett polisförhör, men nu vet vi ingenting. Det gör att vi inte har haft möjlighet att förbereda ett försvar, säger hon och fortsätter:

- Var har de här vittnena varit i alla år? Det här var en av förra årets mest uppmärksammade rättegångar, men var var de då? De dyker upp nu och det tycker jag är lite besynnerligt.