Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brad Pitt och Angelina Jolie.

Angelina Jolie lockad av krigsdrama

Med Unbroken ville Angelina Jolie skapa något större än ett krigsdrama. Det blev en historia om tro, hopp och förtvivlan. -Vi har alla ögonblick när vi kollapsat av tyngden från våra liv.

Någonstans utanför Australiens kust driver två utmärglade soldater i en livbåt.

Under dem: skuggor av vithaj. Över dem: skuggan av japanskt stridsflyg på väg ner för landning. Det är Unbrokens mest dramatiska inspelningsdag och filmteamet väntar på klartecken från Angelina Jolie - som svarar med en axelryckning.

Regissören slår ut med armarna i en gest som tycks säga: varför frågar ni mig?

-När vi skulle göra första krigsscenen hade jag ingen aning om hur det skulle gå till, säger Angelina Jolie. Alla kollade på mig och plötsligt insåg jag att det var jag som var regissören. Jag skulle ha svaren. Hur snabbt ska planen flyga i relation till varandra? Från vilket håll ska hajarna attackera? Men jag insåg snart att jag älskade det och blev ganska nördig med de tekniska aspekterna.

Baserad på en sann historia handlar Unbroken om Louis "Louie" Zamperini - OS-stjärnan som tog värvning i armén, överlevde en flygkrasch i Stilla havet, tillbringade 47 dagar på en flotte och satt två och ett halvt år i japanskt fångläger.

Film om tro

Filmen får svensk premiär den 9 januari.

Angelina Jolie ville berätta en historia bortom det klassiska krigsdramat.

-Det är en film om hur man hittar sin tro, sin styrka och möter sina motgångar. Vi har alla ögonblick när vi kollapsat av tyngden från våra liv och vi har också ögonblick när vi rest oss över livets prövningar.

Med en strulig uppväxt - tonåren präglades av mental ohälsa, droger och destruktivt leverne - kan Angelina Jolie relatera till Louis Zamperini. Den fattiga arbetarklassgrabben befann sig på drift i livet innan han blev en krigshjälte.

-Han föddes inte som exceptionell. Han rökte, drack och stal när han var nio år. Han var verkligen inte ett helgon. Jag gick också igenom mörka tider när jag yngre. Jag tyckte inte att jag var till nytta för någon, att jag inte hade något att bidra med i världen.

Regisserar maken

Närmast väntar filmen By the sea. Ett relationsdrama där Angelina Jolie regisserar både sig själv och maken Brad Pitt.

-Jag gillade inte att regissera mig själv. Jag var en jobbig skådespelerska att arbeta med, vi kom inte alls överens, haha. Men Brad var underbar att jobba med. Att vara gifta och spela ett olyckligt gift par är förstås knepigt. Men vi har ett gemensamt förtroende som gör att vi kan pressa varandra på ett sätt som man inte kan med någon annan.

Hon avfärdar ryktet att hon ska sluta skådespela. Likaså spekulationerna om att hon ska ge sig in i politiken.

-Jag fortsätter skådespela parallellt med regissörsrollen. Vissa saker som man säger i pressen blir förstorade.

Du borde skaffa en pressagent.

-Jag hade en pressagent i två dagar för tio år sedan. Men jag gillade inte idén att någon annan representerade mig inför världen. Det störde mig och jag har inte haft någon sedan dess. Det är säkert därför jag hamnat i så mycket trubbel genom åren, haha.

Vem har du frågat om råd?

-Mamma. Jag kände mig värdelös som yngre, men hon såg mig alltid på ett annat sätt. Hon trodde på mig. Man inser vilken skillnad det gör. Jag försöker fortfarande leva upp till den goda bilden mamma hade av mig.

.

Fakta/Angelina Jolie
Ålder: 39.
Familj: Maken Brad Pitt, sex barn. Föräldrarna är amerikanska skådespelarna Jon Voight och Marcheline Bertrand (1950-2007).
Karriär: Slog igenom i filmen Stulna år (1999) som hon belönades med en Oscar för bästa kvinnliga biroll för.
Filmroller (i urval): Gia (tv-film; 1998), Stulna år (1999), Gone in 60 seconds (2000), Lara Croft: Tomb raider (2001), Original sin (2001), Sky Captain and the world of tomorrow (2004), Mr & Mrs Smith (2006), Den innersta kretsen (2006), A mighty heart (2007), Changeling (2008), Salt (2010), The tourist (2010), Maleficent (2014).
Regi (i urval): In the land of blood and honey (2011), Unbroken (2014).
Angelina Jolie har länge varit engagerad för FN:s flyktingkommissariat och blev nyligen adlad av drottning Elizabeth för sina insatser.