Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Angel Haze: "Det första jag skrev var ett självmordsbrev"

Hon flydde från en religiös sekt där musik var förbjuden. I dag är Angel Haze en av hiphopens mest lovande unga stjärnor - bara några år efter att hon hört rap för första gången.

Den som har hört hennes version av Eminems Cleanin' out my closet lämnas rysande när låten tonar ut. Med obehaglig exakthet berättar Angel Haze om de sexuella övergrepp hon utsattes för i den kyrka hon växte upp i. Hon föddes i Detroit 1990 och uppfostrades av sin djupt troende mamma. Angel Haze liknar uppväxten i den apostoliska kyrkan vid att vara medlem i en sekt.

- Det finns bara en sak att säga om det: Det var extremt. Kyrkan tvättar bort alla spår av vem en människan egentligen är. Lyckligtvis så trodde jag aldrig på det från början, jag observerade allt som hände och ifrågasatte det. Men jag har förlorat mycket till kyrkan. Min mamma, till exempel, säger hon till TT Spektra som träffar henne på Way Out West.

Med orubblig blick förklarar hon hur hon hela tiden försökt ställa sig utanför allt.

-Jag hade läst bibeln från pärm till pärm. Där står det att man inte ska begå äktenskapsbrott, men när jag var i samma rum som pastorn när han låg med min mamma medan hans fru är bortrest - då var det självklart att han gjorde något dumt.

   

Fick inte lyssna på musik

Vid 15-årsåldern lämnade familjen kyrkan och bosatte sig i New York. Församlingen hade rasat, men hennes mamma är fortfarande djupt troende. I dag har de har väldigt lite kontakt.

Under uppväxten hade det varit förbjudet att lyssna på musik. Men i den nya staden upptäckte Angel Haze en helt ny värld.

- Jag fick inte lyssna på det som ansågs ogudaktigt. I bibeln står det något om att de inte dansade till trumpeter. Så allt som sågs som världsligt på något sätt var förbjudet.

Orädd för omvärldens reaktioner bearbetar hon det allra mest personliga genom sina texter.

-Det första jag skrev var ett självmordsbrev. Då var jag elva år gammal och min mamma sade åt mig att om jag någonsin skrev ett till så skulle hon döda mig. Det är ju egentligen helt hysteriskt.

   

"Jag kan inte sluta"

Genom en skolkamrat upptäckte hon till slut hiphopen. Han hade fått syn på en av hennes dikter och föreslog att det skulle passa bättre som rap. Men det tog ett tag innan Angel Haze behärskade det.

- Jag försökte i två år och det lät skit, det sög. När jag lyssnar på mina gamla grejer vill jag gråta. Men det blev mirakulöst bättre. Övning ger färdighet.

I slutet av 2009 släppte hon sitt första mixtape New Moon. Efter det kom ytterligare fem. Förra året släppte hon ep:n New York. No Bueno från tidigare i år är den första singeln från kommande plattan Dirty gold.

- Musik är så underbart, jag kan inte sluta. Allt annat har blivit tråkigt men inte det här.

 

FAKTA/ANGEL HAZE

Namn: Raykeea Angel Wilson.

Ålder: 22.

Bakgrund: Född i Detroit, USA. Under uppväxten var hennes familj medlem i apostoliska kyrkan, vilken Angel Haze har liknat vid en sekt. 15 år gammal lämnade familjen kyrkan och flyttade till New York.

Karriär: Släppte förra året en uppmärksammad version av Eminems Cleanin' out my closet och lite senare ep:n New York. Då hamnade hon också som nummer tre på BBC:s prestigefyllda lista över mest lovande artister, Sound of 2013. Tidigare i år kom singeln No bueno.

Aktuell: Spelade i början av augusti på Way out West i Göteborg. Debutalbumet Dirty gold beräknas släppas senare i år.