Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Andrej Kurkov: Pingvin försvunnen

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Den ukrainske författaren Andrej Kurkovs andra roman om pingvinen Misja är en småfilosofisk depression med lyckligt slut.
Den ukrainske författaren Andrej Kurkov skriver på ryska. Han är en sympatisk nationalist, som drömmer om ett modernt, mångkulturellt och tolerant Ukraina och vägrar att flytta till Moskva.
I sina böcker om pingvinen Misja skildrar han ett rättslöst rövarsamhälle där allt är möjligt. Verkligheten är tragisk och burlesk. Gränsen mellan realism och satirisk skröna är flytande.
Pingvin försvunnen är fortsättningen på Pingvinen och döden - en roman som översatts till svenska och en mängd andra språk och gjort sin författare världsberömd.
Bokens hjälte, journalisten Viktor, bor i Kiev med sin tama pingvin och skriver dödsrunor över människor som ännu inte dött - en otrygg försörjning som han blir tvungen att fly från. Han förlorar husdjur, hem och jobb. I den nya boken söker han efter pingvinen. Hans sökande leder honom från en forskningsstation vid Antarktis, hem till Kiev, och till Tjetjenien. Det är ett femhundra sidor långt äventyr i långsamt tempo, inbäddat i en serie detaljrika pseudoreportage: från ett illegalt krematorium i de tjetjenska bergen, från en korrupt ukrainsk valkampanj och från en tillfällig hemidyll i en trång förortslägenhet i Kiev - med fosterdotter, låtsasfru och en benlös kompis, som driver ett café för rullstolsbundna. Och där detta äventyr slutar börjar ett nytt: i en segelbåt på väg till Argentina, tillsammans med en underskön äventyrerska och två godhjärtade krigsförbrytare.
Resultatet blir en feelgoodroman i bästa Paasilinnastil: en hemtrevlig och småfilosofisk depression med lyckligt slut. För en läsare som står ut med långsamheten. På ryska är bokens titel Snigelns lag. Den handlar om rätten och skyldigheten att försvara sin plats i tillvaron. "Den snigel som blir drucken och ramlar ut ur sitt hus - är en uteliggare."