Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andra chansen för kvinnorna

Årets Melodifestival har inte varit de kvinnliga artisternas tävling så här långt. Efter Andra chansen i Karlstad kan det mansdominerade startfältet inför finalen blandas upp lite. Dock är det endast två och ett halvt av lördagens åtta bidrag som framförs av kvinnor.

Efter den fjärde och sista deltävlingen i Malmö förra veckan var den mansdominerade finalen ett faktum. Hittills är Louise Hoffsten den enda kvinnliga artist som lyckats ta sig till finalen i Friends Arena den 9 mars. Melodifestivalens producent Christer Björkman har pratat om en Loreen-effekt och att det kan vara så att årets kvinnliga deltagare "drabbas" av att de jämförs med Loreens prestation förra året. Medan andra som exempelvis en av förra veckans segrare, Ralf Gyllenhammar, sagt att det inte är en könsrelaterad fråga utan att tittarna röstar på de bidrag de tycker är bäst helt enkelt.

Få kvinnor

I Andra chansen i Karlstad på lördag kan det bli fler kvinnor som får en biljett till Friends Arena - men det är endast två och ett halvt av de åtta bidragen som framförs av kvinnor och det är endast Caroline af Ugglas, Cookies N Beans och Tone Damli (som deltar tillsammans med Erik Segerstedt) som kan ändra på könsfördelningen.

Favoriter fallit

För Caroline af Ugglas är det andra gången hon tar omvägen mot finalen. Även när hon deltog 2009 med "Snälla, snälla" hamnade hon där för att sedan ta sig till final och sluta som tvåa. Den här gången finns hon med på flera av spelbolagens topp tre att ta sig vidare, men favoriterna är än så länge Melodifestivalveteranen Martin Rolinski med sin yoghurtbur och den tidigare "Idol"-deltagaren Robin Stjernberg. Men att oddsen och gissningarna inte alltid är att lita på har verkligen bevisats under årets schlagerfest. Flera förhandsfavoriter har fått lämna tävlingen och storfavoriten inför den andra deltävlingen - Anton Ewald - gick inte till final men får en ny chans på lördag.