Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musikern och producenten Anderson Paak, som snart släpper albumet "Ventura"

Anderson Paak om succén: Var i total chock

Hajpade Grammypristagaren Anderson Paak är i Sverige för att möta publiken, både på scen och i "Skavlan". I november förra året kom det hyllade albumet "Oxnard", och redan i april släpper han nytt igen.

Anderson Paak ler ofta, och han har nära till skratt, där han sitter i logen på SVT i väntan på inspelningen av "Skavlan". Den Kalifornienfödde artisten, trummisen, rapparen, producenten, r'n'b- och soulsångaren – han är svår att sätta i ett fack – har just nu all anledning att vara nöjd med tillvaron.

I USA kom genombrottet 2015 när han medverkade på Dr Dres album "Compton", och efter den hyllade skivan "Malibu" som släpptes året därpå har det gått spikrakt uppåt för den 33-årige amerikanen Brandon Paak Anderson.

Grammy för "Bubblin"

Framgångarna innefattar samarbeten med giganter som Dr Dre, Snoop Dogg och Kendrick Lamar, inbokade spelningar i klassiska Madison Square Garden i New York och en nyvunnen Grammy, för bästa rapframträdande med singeln "Bubblin". Nyligen hade han en spelning på Annexet i Stockholm med sitt band The Free Nationals.

- Det var riktigt bra. Jag kände mig bekväm och fri, det var väldigt kul på scen. Publiken var så mottaglig. Och de fångade mig när jag gjorde mitt stage dive! Det var bättre än i Oslo där de tappade mig, säger han och skrattar.

TT: Du har rönt stora framgångar den senaste tiden, hur är livet?

- Livet är underbart. Med allt som pågår just nu, det är helt otroligt. Det är fantastiskt att få ett erkännande för allt det hårda arbete som man lägger ned.

"Var i total chock"

Redan 2016 fick han två Grammy-nomineringar för albumet "Malibu", men att han skulle kamma hem ett pris på årets gala hade han inte räknat med.

- Jag var i total chock, och jag var inte ens där! Jag hade tagit min son till sjukhuset för att han hade svårt att andas, men doktorn sade att han mådde bra. Och när jag var där så fick jag en massa meddelanden om att jag hade vunnit. Jag kunde knappt tro det.

I april släpper han det nya albumet "Ventura", det fjärde i ordningen med namn efter en plats i Kalifornien. Albumet producerade han samtidigt som det senaste "Oxnard", som kom ut i november 2018.

- Jag är väldigt stolt över "Ventura". Med "Oxnard" tog jag det till en ny nivå, men jag kompromissade en hel del. Det har jag inte gjort lika mycket denna gång. "Ventura" känns som en naturlig utveckling, och det är verkligen musik på mitt sätt, som visar upp mycket soul och en stor röstmässig bredd.

Ovan med svensk kyla

TT: Du fortsätter att göra musik om Kalifornien, hur har platsen format dig?

- Kalifornien är allt för mig. Bara en sådan sak som vädret tror jag kan påverka människor mycket. Jag tänkte på det i dag när jag var ute på en löptur här i Stockholm. Liksom, "wow, när det är så här kallt ute, då finns det ingen tid för 'bullshit'". Du måste verkligen planera din dag.

- Jag har aldrig behövt hantera det. Det är kanske därför jag är så avslappnad, vi har en solig attityd till det mesta.