Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Inga inval i dag, nej", konstaterade Anders Olsson när han lämnade Börshuset på torsdagskvällen.

Anders Olsson: Diskussionerna fortsätter

Trots dubbla möten kom inga nya besked från Svenska Akademien den här gången heller. Sist ut efter mötets slut var Per Wästberg och sekreteraren Anders Olsson.

Regnet smattrade mot kullerstenarna utanför Börshuset i Gamla Stan i Stockholm när Svenska Akademien höll dubbla möten på torsdagen. Halv fyra hölls ett extrainsatt möte då även avhopparen Kjell Espmark och medlaren Eric M Runesson närvarade. Därefter möttes Akademien för sitt veckovisa möte.

Ledamöterna var i vanlig ordning fåordiga när de lämnade mötet strax efter sju på kvällen. De flesta sade inte ett ord – andra valde några skämtsamma.

- Vi ska ha möte på månen har vi bestämt, sade Göran Malmqvist när han steg ut genom porten.

- Jag är jätteglad över att ha blivit en kändis, sade Kristina Lugn.

Inte heller sekreteraren Anders Olsson hade något uttalande.

- Inga inval i dag, nej. Diskussionerna fortsätter, sade han innan han satte sig i en bil.

Espmark på plats

Svenska Akademien har inte heller gått ut med någon information om vad som sades vid det extrainsatta eftermiddagsmötet. Däremot medverkade den avhoppade ledamoten Kjell Espmark, som lämnade arbetet med Akademien men inte sin stol i april i år.

- My lips are sealed, sade han hemlighetsfullt när han lämnade mötet.

- Jag var där för att delta i Akademiens återuppbyggnad, sade han när han lämnade byggnaden tillsammans med Eric M Runesson, som tidigare i år hjälpte till med institutionens återuppbyggnadsarbete.

Han medverkade dock inte vid det ordinarie mötet som i vanlig ordning började klockan 17.

Inför de stundande nyinvalen har man hoppats att Espmark, Sara Danius och Peter Englund ska bistå i processen.

Om Danius medverkade vid det extrainsatta mötet är inte känt men Englund var inte på plats, bekräftar han för TT i ett mejl.

"Mitt tidigare besked ligger fast: jag hoppas kunna delta i inval och andra viktiga beslut, men om så kommer att ske kan jag ännu inte säga", skriver han.

Extrainsatt möte

Dagens Nyheter har publicerat uppgifter om att läget i Akademien är låst och att flera ledamöter hotar att hoppa av om inte ledamoten Katarina Frostenson, som har koppling till den så kallade kulturprofilen, lämnar sin stol.

Nu kommenterar Horace Engdahl uppgifterna om att ledamöter kräver att Frostenson lämnar.

- Ja, det kan hända men det har ingen betydelse i så fall, eftersom majoriteten har fattat det här beslutet, säger han till Dagens Nyheter.

Han menar att frågan om Frostenson ska lämna redan är avhandlad och inte längre aktuell. Katarina Frostenson lämnade på obestämd tid arbetet i Akademien i april i år, men kan vara välkommen tillbaka till arbetet i framtiden.

- Vi röstade om hennes uteslutning och svaret blev nej. Och sedan röstade vi om hon skulle behålla sitt medlemskap i full omfattning och det svaret blev ja. Och det är det beslut Akademien har fattat och det kommer inte att fattas något nytt beslut. Sedan är frågan om vad hon själv gör, men det kan hon bara själv svara på, säger han.