Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Anders och Måns vill förstå samtiden

Anders och Måns är tillbaka. Efter tre års tystnad ger sig komikerduon ut på en landsomfattande turné. Uppdraget: Att försöka förstå vår samtid.

Alienation, vantrivsel och en desillusionerad syn på mänskligheten. Det kanske inte låter som grundförutsättningarna för en turnerande humorshow. Men så är det i alla fall.

Och de som ska se till att det faktiskt blir roligt är duon Anders Johansson och Måns Nilsson, eller kort och gott Anders och Måns.

-Människan, kroppen, är byggt för en viss typ av liv. Men vi har byggt ett jätteavancerat samhälle som vi egentligen inte trivs så bra med. Vi försöker förstå varför folk beter som de gör i Sverige 2013, säger Måns Nilsson.

"Fan, fan fan"

Han tuggar på en macka och nickar ut över det kontor i Malmös hamnområde där han och Anders Johansson sitter tillsammans med grafiker, programmerare, tecknare och andra komiker.

-En tjej här på kontoret reste sig plötsligt en gång och bara "fan, fan, fan!" Jag undrade vad det var, och hon sa: "Nu måste jag stressa som satan till yogan!"

Han ger ett exempel till:

-Ta det här med internet. Varsågod, här är ett verktyg med vilket du kan komma åt all information i hela världen. Men det folk använder det till är att försöka se andra människor nakna. Vi lever i ett väldigt civiliserat och komplext samhälle, men beter oss som de djur vi är.

Turnédebut

"Primater med topplån" heter showen, som också har undertiteln "Anders och Måns försöker förstå sin samtid." Premiären sker i Malmö i mars. Därefter åker duon, för första gången, på turné till ytterligare ett tjugotal städer i landet.

På flera håll är biljetterna redan slutsålda. Lite av en lättnad, förklarar de, efter att ha varit borta från rampljuset som duo ett tag. Senast Anders och Måns syntes tillsammans i en större produktion var i SVT-serien "Succéduon" för tre år sedan.

-Vi har inte gjort några stora projekt de senaste åren, så det här känns jätteroligt, säger Anders Johansson.

Underfundiga

Anders och Måns fyller i år 15 år som professionell komikerduo. De fick sitt stora genombrott 2001 i radioprogrammet "Så funkar det". Sedan dess har deras underfundiga sätt att försöka förklara vardagliga men ändå svårbegripliga företeelser blivit lite av deras signum.

Och på sätt och vis är "Primater med topplån" en fortsättning på den banan. Men med en vidare och mer existentiell klangbotten.

-Det har nog lite med ålder att göra. När man får barn, åtminstone när jag fick barn, börjar man grubbla mer över vad fan man håller på med egentligen, säger Måns Nilsson. -Men det här är bara tankarna bakom, fortsätter han. På scen är det mest trams.

Regissörshjälp

För första gången har de också tagit hjälp av en regissör, nämligen Adde Malmberg, en av svensk humors grand old.

-Han har en imponerade yrkeskunskap. Jag läste någonstans att han är den svenska standupens fader, säger Anders Johansson.

Artisten Karin Turesson skriver musik till showen, som kommer att innehålla både sång och dans med huvudpersonerna själva i dansskorna.

-Det görs för många föreställningar med bara en kille med mick och Ramlösa, säger Måns Nilsson. -Det blir inte show à la Siw Malmkvist, men det blir mer än bara två medelålders män som snackar i två timmar, säger Anders Johansson.