America Vera-Zavala, krönikör.
America Vera-Zavala, krönikör.

America Vera-Zavala: Strunta i att samla in pengar – samla politisk kraft

ANNONS
|

Jag älskar galor, ju större och tjusigare desto bättre. Och jag har egentligen ingenting emot välgörenhet heller.

Nu ska Carolas ansikte stråla av godhet och bortse från hennes kristna fundamentalism. Och jag blir lite matt. Inte alls på grund av Carola, hon var en av mina tidiga idoler. Jag blir matt därför att galor av detta slag riskerar att avpolitisera en ytterst politisk fråga.

Den så kallade flyktingkatastrofen är en situation uppkommen på grund av krig i Mellanöstern och det största behovet nu är inte pengar utan politiska beslut.

För det är politiska beslut som dödar på Medelhavet. För en bråkdel av de pengar som flyktingarna betalar för att drunkna skulle de kunna flyga – SAS one way – till Sverige. Men EU har något som heter Dublinförordningen och transportöransvar och regeln om första asylland. Om detta säger Hela Sverige skramlar ingenting. Överhuvudtaget så står det ingenting på hemsidan förutom vilka artister som ställer upp för flyktingar. Och det är ju fint att vara för flyktingar.

ANNONS

Det mest akuta är att skapa fred, ett ord som i denna tid av realpolitik verkar vara avsett endast för barn. Barn i Sverige förväntas tro på fred på jorden samtidigt som barn i Syrien är en av krigets viktigaste måltavlor. Kriget, slakten i Syrien, men även Afghanistan, Irak, Libyen, Palestina måste få ett slut. Men FN är sedan länge en organisation med stora korruptionsproblem och delvis förlamat av interna politiska gräl. UNHCR är en del av FN, och det är alltså hit Hela Sverige skramlar ska skänka pengarna. Varför då undrar jag, varför inte till den organisation som står på centralstationer runt omkring i landet, till de boenden för transitflyktingar som i strid med vad UNHCR säger faktiskt vill välja vilket land de söker asyl i? Eller varför inte strunta i att skramla in pengar och istället samla politisk kraft – den kraft politikerna verkar behöva.

Läs mer: Nu ska hela Sverige skramla

I Sverige liksom i många andra länder i Europa är det frivilliga som tar hand om dessa flyktingar. Folk skramlar ihop tid, det absolut mest dyrbara vi har i vår värld. De tar av sin tid och ger till de här människorna som tillbringat veckor, och fruktansvärda upplevelser på den färd som tar sju timmar att göra med ett flyg om EU skulle häva transportöransvaret. Alla dessa aktivister runt omkring i Europa som gör det jobb FN och EU borde göra behöver akut politiskt stöd för idén om rätten att fly, rätten att söka, rätten att försöka hitta platsen där fred finns.

ANNONS

Men det är inne nu; #jag delar, Hela Sverige skramlar

På ett boende i Botkyrka tröstar min vän en kille som nyss fått reda på att hans bror dött i ett bombattentat i Irak, på centralstationen står en annan vän och lyssnar och ger Alvedon. Någonstans på Medelhavet åker det en båt med människor som drömmer om en flygplats – och fred i sitt hemland.

Läs också: GP sänder Hela Sverige skramlar

ANNONS