Amarillo anklagas för låtstöld

ANNONS
|

Brottskod i TV 3 är en spinoff av Sveriges Radios populära brottsdokumentärer i P3.

Serien som bland annat tar upp konstkuppen mot Moderna museet, Örnligan med Liam Norberg och polisjakten på Ioan Ursut började sändas nu i höst, och redan från start väckte den suggestiva signaturmelodin sådan uppmärksamhet att Brottskod gjorde ett särskilt förtydligande om musiken i programmet.

”Flera har frågat om musiken i vinjetten till Brottskod. Vinjettlåten är specialskriven och producerad för Brottskod av Mattias Håkansson och Eric Amarillo står det på programmets Facebooksida.

Det har fått Göteborgsmusikern Rustan Rydén, frontfigur i gamla New Wave-bandet Strasse, att gå i taket.

ANNONS

Rydén menar att TV 3:s vinjett är en blygsam omarbetning, i princip en ren stöld, av låten The night club som han skrev för Strasse redan i början av 1990-talet och som ska finnas registrerad hos Stim sedan 2006.

–Tempot och melodin är exakt detsamma, synthljuden är identiska ... det är fantastiskt likt. Jag trodde verkligen att det var Strasses låt. Men ingen har bett mig om tillstånd och ingen ersättning har betalats ut.

När GP berättar för Eric Amarillo om Rustan Rydéns anklagelser om låtstöld reagerar han likadant, fast åt andra hållet.

–Varför skulle jag ha lyssnat på det där skräpet? Det måste handla om en lycksökare som försöker tjäna pengar på något sätt. Men, helt ärligt, försök att driva det där juridiskt. Det kommer inte att gå.

Hör du inga likheter alls mellan låtarna?

–Nja, kanske lite, det råkar vara samma tempo men det är inte samma tonart. Och det låter ju inte bra, det hörs att det är en amatörgrej. Som låtskrivare får man alltid massa idioter efter sig som skickar mejl och gnäller ”det där är min låt ...”. Det kommer alltid att finnas låtar som är snarlika, det är så det fungerar.

ANNONS

Du är inte rädd för en eventuell tvist?

–Nej, inte alls. Det finns inte på kartan att de skulle kunna vinna en sådan tvist.

De svenska musikskaparnas intresseorganisation Stim har en särskild kommitté med uppgift att bedöma likheten mellan två låtar. Utlåtandet är inte rättsligt bindande men kan, som Stims kommunikationschef skriver i ett mejl, tjäna som vägledning för anmälaren och den anmälde.

Igår ville dock inte Stim uttala sig i det aktuella ärendet.

SÅ LIKT ÄR DET – JÄMFÖR SJÄLV:

http://www.youtube.com/watch?v=AIBYFnxol2Q&feature=youtu.be

ANNONS