Beak Heena är årets vinnare av ALMA-priset, världens största barn- och ungdomslitteraturpris.
Beak Heena är årets vinnare av ALMA-priset, världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Bild: Astrid Lindgren Memorial Award

Almaprisvinnaren Beak Heena är nyskapande tidlös

Årets ALMA-pris går till en pristagare som bara har en bok översatt till svenska, "Molnbullar". Att fler nu säkerligen ut på svenska är extra fint, tycker Hanna Jedvik.

ANNONS
|

LÄS MER: Beak Heena är årets ALMA-prisvinnare

Att läsa Beak Heena är att bli förvånad och förtrollad samtidigt. I hennes skapande finns inte bara en fantastisk fantasivärld, här finns även en tidlöshet som gör hennes skapande unikt. Men också en slags upphöjd realism.

Molnbullar är den av Beak Heenas böcker som sedan i september finns i svensk översättning. I Molnbullar får vi träffa en kattfamilj bestående av två små barn, en mamma och en pappa. När barnen vaknar på morgonen är allt grått, trist och regnigt. Ett mörkt lock ligger över staden. Som göteborgare är det lätt att identifiera sig med den stämning som råder en dag som denna. Barndomens vardag gestaltas på ett trovärdigt vis.

ANNONS

Men när barnen ger sig ut på upptäcktsfärd hittar de ett moln som hänger över en trädgren. De tar med sig molnet hem till mamma som hemma i köket börjar knåda molnet i en bunke och plötsligt har de magiska molnbullarna skapats. När barnen äter av bakverken får de förmågan att sväva. De flyger över staden och får syn på sin pappa där han står med sin kostym i en fullproppad buss. Tack vare bullarna får de även honom att flyga, hela vägen in på kontoret.

Beak Heena är en värdig och väl avvägd mottagare av Almapriset 2020 och hennes böcker förtjänar att möta fler läsare världen över.

Med sin konstnärliga kollageteknik bygger Beak Heena i sina böcker upp ett universum där barnperspektivet tas på allvar, med hjälp av ett kreativt utforskande av bilderboksgenren. Hon har en ständigt säker tonträff och ett stilistiskt egensinne.

För trots att Beak Heena inte anstränger sig för att lägga till rätta eller anpassa sin berättelse för en yngre målgrupp ger hon läsaren förtroendet att själv tolka och förstå. Hennes bildspråk är konstnärligt och lite fulsnyggt. Med tillsynes slarvigt tillyxade bilder, stämningsfull ljussättning och en genomarbetad komposition gestaltar och levandegör hon så väl regntunga vardagen som fantasins under. Till och med hennes antropomorfa djur är övertygande. På så vis präglas också Beak Heenas författarskap av den asiatiska berättartraditionen på ett tydligt sätt.

ANNONS

Antagligen är det också därför som hon fångar läsare i alla åldrar, så som endast barn- och ungdomslitteratur av riktigt hög kvalitet gör. Men också tack vare hennes förmåga att vara nyskapande och tidlös på samma gång.

Beak Heena är en värdig och väl avvägd mottagare av Almapriset 2020 och hennes böcker förtjänar att möta fler läsare världen över.

Givetvis är det också extra fint att fler av hennes böcker nu säkerligen kommer ut på svenska.

ANNONS