Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt pekar på en kanonfestival

Ett enkelt svar vore att det är hårdrocken. Att det med Slipknot, Marilyn Manson, Nine Inch Nails och Slayer är metalkidsen som kommer att dominera de småländska skogarna. Men så enkelt är det inte. Anledningarna till Hultsfredsfestivalens uppryckning, och det var verkligen i grevens tid, är mer komplexa än så. Det räcker inte med analysen att Rockparty tittat på Swedens Rocks framgångar och skapat en yngre variant.

Sanningen är att Hultsfredsfestivalen, i alla fall såhär på förhand, aldrig varit så välorganiserad och genomtänkt. För första gången tangerar man den helhetssyn och ambitionsnivå som präglar Roskildefestivalen. Givetvis på lite lägre nivå, men ändå. Den nya proffsigheten genomsyrar allt från hemsida och program till hur organisationen är uppbyggd. Med risk för att bli lite medieintern så är bara det faktum att Rockparty plockat in Sandra Nordin, antagligen landets bästa promotionmänniska, för att sköta mediekontakterna ett nog så tydligt bevis på den nya proffsigheten. Arbetsförhållandena för media har de senaste åren varit bedrövliga. Nu tycks allt vara grymt uppstyrt.

Hultsfredsfestivalen befann sig i ett par års tid på konstant nedgång. Man hamnade helt enkelt på dekis. Kritiken i media och från publiken var entydig. Gör en piggare, bättre festival annars slutar vi komma. Efter att ha tagit sig igenom ett ekonomiskt stålbad där man bland annat tvingades säga upp fjorton anställda och dessutom rumsterade om en del i festivalledningen har Rockparty kommit ut på andra sidan. Årets artistuppställning är en bra mix av stora namn och en handfull av de nya akter, Magic Numbers, Kaiser Chiefs, El Perro Del Mar och Consequenses, som naturligtvis ska vara på plats. Lägg till det faktum att ett gäng etablerade svenska artister, Moneybrother, Hives, The Ark, Lasse Winnerbäck och Millencolin, antagligen kommer att prestera osedvanligt bra, och upplägget är perfekt. Dessutom misstänker jag att Frida Hyvönens spelning på Stora dans på fredag kommer att blir direkt triumfatorisk.

Nu gäller det bara att de här dagarna flyter på ett bra och säkert sätt. Den nya satsningen har lockat rekordpublik till Hultsfred. 5 000 fler besökare än förra året innebär mer trängsel och längre köer. Säkerheten måste fungera och stämningen måste vara god trots att det kan bli lite ont om utrymme. Där har festivalledning och besökare ett gemensamt ansvar.
Tar man det så blir det en kanonfestival.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.