Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt om Victorias frisyrer

Tv-serien Victoria bygger på Daisy Goodwins bok. Johan Werkmäster har läst en underhållande, men ytlig roman.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

roman
Daisy Goodwin
Victoria
Översättning: Maria Store
Printz publishing
 

Victoria var blott 18 år gammal när hon 1837 blev drottning av Storbritannien, världens då största imperium som hon styrde över i nära 64 års tid. I sommar sänder TV4 en serie, med Jenna Coleman i huvudrollen, om de första åren av hennes regeringstid.

Manus har författats av Daisy Goodwin som parallellt har skrivit romanen Victoria – en romantiserad berättelse på drygt 400 sidor som täcker in ungefär hälften av tv-seriens åtta avsnitt och som delvis lär bygga på drottningens dagböcker. Jag utgår från att ytterligare ett antal romaner och tv-säsonger så småningom ser dagens ljus; Victoria ska ju trots allt leva i ytterligare sex decennier.

Det rör sig om en lättläst och trevlig roman som man forsar fram genom utan att möta något egentligt motstånd – det skulle i så fall vara den något omständliga utredningen av den kungliga släkten Coburgs olika förgreningar; där blir det lite trögt.

Vissa politiska skeenden och förvecklingar i England och imperiet i övrigt nämns i förbigående men i allt väsentligt är det Victoria som person som står i fokus – en kortväxt ung kvinna som försöker väcka respekt i en manligt dominerad värld. Hennes mors elake vän sir Conroy, liksom ytterligare ett antal ondsinta karlar, gör allt för att styra hennes steg, men Victoria visar sig vara förvånansvärt självständig och klok. Moraliskt stöd finner hon framförallt hos den 40 år äldre premiärministern lord Melbourne vars inflytande över drottningen, enligt vissa, inte är ”riktigt sunt”.

Läsaren får veta allt om Victorias olika frisyrer, klänningar och smycken samt en hel del om hennes förhållande till knähunden Dash. Hon bestämmer sig tidigt för att aldrig gifta sig, men så småningom kommer hon naturligtvis på om inte bättre så i alla fall andra tankar.
Romanen är underhållande och ytlig. Den som önskar en djupare och mer mångfacetterad skildring av drottning Victoria och hennes tid må söka sig till andra källor.