Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt ljus på Justin Bieber

Ingenting verkar kunna stoppa fenomenet Justin Bieber. Här är sagan om popfenomenet som i veckan ställer sig i på scen inför ett fullsatt Globen – tre dagar i rad.

Våren 2013. I tidningar, på nätet, på skolgårdar och arbetsplatser talas det om Justin Bieber. Få talar om hans musik, de snortajt producerade poplåtar som driver lika många till vansinne som till extas. Diskussionen och rapporteringen kring Justin Bieber handlar i stället om ung mans väg in i fördärvet. Bloggare förutspår hans sammanbrott. Kolumnister oroar sig för att han blir en i raden av unga stjärnor vars storhet stiger dem åt huvudet.

På måndag når cirkusen Sverige. Globen är utsåld tre kvällar i rad. Pressuppbådet kommer vara massivt och säkerheten rigorös. Spelningarna i Stockholm är en del av Justin Biebers världsomspännande Belive-turné. Kväll efter kväll flygs kronprins Bieber världen över och kröns på nytt varje afton av en mångtusenhövdad publik.

Under den pågående turnén har skandalerna hopat sig och bildat spaltmeter efter spaltmeter i nyhetspressen. Den senaste i raden av uppmärksammade incidenter skedde förra fredagen när Justin Bieber besökte Anne Frank-museet i Amsterdam. När han ombads skriva ner några rader i museets gästbok skrev han: "Verkligen inspirerande att få chansen att komma hit. Anne var en fantastisk tjej. Förhoppningsvis skulle hon ha varit en belieber".

Reaktionerna var snabba. Bieber kallades självupptagen och divig och kritiserades hårt på nätet av många. Från museets håll var man tog man däremot stormen med ro och kallade inlägget oskyldigt.

Händelsen var bara en i raden av incidenter som har gått som en följetång i media det senaste året. Några exempel: han har försökt att smuggla in en apa till Tyskland, burit gasmask i centrala London, rökt något som liknat marijuana, spottat på en granne i Los Angeles, gjort utfall mot en fotograf, äntrat scenen två timmar efter utsatt tid i London och i samma stad haft en mindre kollaps som tvingade honom av scenen.

Enligt viss media finns här tillräckligt många ingredienser för att förutspå en kommande härdsmälta. Skandalpressen spanar i kikarsiktet efter något i paritet med när Britney Spears rakade av sig allt hår och sedermera omyndigförklarades för några år sedan. I en chatt med tidningen US Weekly kommenterade Bieber själv den senaste tidens uppståndelse genom att säga "Jag är ung och jag ställer till det ibland. Det är en del av att växa upp".

Samtidigt ångar Justin Biebers segertåg oförtrutet på. Från kanadensiska Stratford har Biebers kändisskap gått från att vara ett internetfenomen till att bli en av de största popstjärnorna genom tiderna. Kändisskapet kan han i mångt och mycket tacka sin mor, Pattie Mallette, för. Det var nämligen hon som skötte om Justin Biebers Youtube-kanal runt år 2007.

I takt med att antalet visningar steg kom också samtalen från managers som anade en ljus framtid för honom. Segrare i dragkampen blev talangscouten Scooter Braun som drev ett skivbolag i Atlanta tillsammans med R'n'B-stjärnan Usher. Även Justin Timberlake hade visat intresse för Bieber men förlorade budgivningen.

När Usher hade tagit Bieber under sina vingar tog karriären fart rekordsnabbt. Inom loppet av ett år från singeldebuten hade Bieber släppt åtta singlar, en EP, sjungit för Barack Obama i Vita huset, uppträtt på Saturday Night Live och annonserat sin första världsturné. I samma veva blev Justin Biebers musikvideo till Baby den mest sedda videon på Youtube någonsin, men också den mest ogillade i sajtens historia.

Skandalrubrikerna förekom även innan årets turné. I slutet av 2011 framträdde en 20-årig kvinna från Kalifornien som hävdade att hon var gravid och att Justin Bieber var pappan. Hon påstod att hon hade blivit gravid under hans turné 2010. Bieber förnekade anklagelserna. Händelsen blev dock så upphaussad att Justin Bieber gick med på att ta ett blodprov för att döda ryktena. Mediedrev som detta har varit viktiga för fenomenet Justin Biebers kändisskap, och för bara ett par månader sedan gick han förbi Lady Gaga i antal följare på twitter. I dag följer över 37 miljoner människor 19-åringens frekventa uppdateringar. På måndag, tisdag och onsdag lär det låta som att hälften av dem är på plats under Globens välvda tak.

Justin Bieber

Födelsenamn: Justin Drew Bieber.

Född: 1 mars 1994 i London, Ontario, Kanada.

Ålder: 19 år.

Släppta studioalbum: My World (EP) (2009), My World 2.0 (2010), Under the Mistletoe (2011), Believe (2012).

Sålda skivor: Över 15 miljoner.

Övrigt: Har släppt 15 egna singlar och 20 egna musikvideor.

Artistsamarbeten I urval: Ludacris, Nicki Minaj, Drake, Chris Brown, Usher, Mariah Carey och Busta Rhymes.

gp.se: Följ Johan Lindqvists liverapportering från morgondagens konsert i Stockholm.

Ska du åka till Stockholm och se Justin Biever? Maila oss!!! [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.