Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Alicia Vikander på prestigelista

Svenska Hollywood-stjärnan kvalar in bredvid Barack Obama och Bob Dylan som en av årets viktigaste personer, enligt tidningen Der Spiegel.

I februari vann hon en Oscar för Bästa kvinnliga biroll för sin prestation i filmen "The Danish Girl". Nu listas svenska Hollywood-stjärnan Alicia Vikander som en av årets absolut viktigaste personer av tyska tidningen Der Spiegel.

LÄS MER: Här är Hollywoods populäraste stjärnor

Det tyska magasinet lyfter årligen ett antal av de viktigaste personerna världen över, och i år hittar vi 28-åriga Alicia Vikander bland personer som Barack Obama och Bob Dylan. 

Anledningen är framförallt hur Vikander använt det prestigefyllda Oscarpriset som en plattform för att ge mer kvinnor kontroll i en till stor del mansdominerad bransch.

Vill lyfta kvinnor

– Jag tror att det hjälper att vi pratar om det, och att förändring kommer från att vi fortsätter som vi gör, säger Alicia Vikander till The Wrap

Under året startade Alicia Vikander tillsammans med sin brittisk agent Charles Collier produktionsbolaget Vikarious Productions med syfte att stärka kvinnor i Hollywood.

– Vi hoppas kunna driva igenom våra intentioner att samla ett team av briljanta kvinnor som ska leda det kreativa arbetet, säger Charles Collier till Variety.

Företagets första film "Euforia" påbörjade sin inspelning i augusti och förväntas ha premiär nästa år.

Hollywood-succén

Alicia Vikander kommer ursprungligen från Göteborg och fick sitt genombrott i Lisa Langleths "Till det som är vackert" som hon vann en Guldbagge för 2010. 

LÄS MER: Alicia Vikander i prestigefylld kalender

Två år senare slog hon igenom internationellt när hon spelade bredvid Mads Mikkelsen i danska "A Royal Affair". Hollywood-succén väntade inte när hon snabbt blev en av de mest aktiva skådespelerskorna i branschen tack vare filmer som "Ex Machina", "The Man from U.N.C.L.E." och "Seventh Son". 

2018 kan vi se Alicia Vikander i rollen som Lara Croft i actionspäckade "Tomb Raider".