Alice Bah Kuhnke känner sig som klippt och skuren för ministerrollen, men känner också den utmätta tiden flåsa henne i nacken. "Det är så mycket jag vill hinna med!"
Alice Bah Kuhnke känner sig som klippt och skuren för ministerrollen, men känner också den utmätta tiden flåsa henne i nacken. "Det är så mycket jag vill hinna med!"

Alice Bah Kuhnke: "Jag har inte tid att vila på hanen"

ANNONS
|

Alice Bah Kuhnke har bott in sig och gjort kontoret på kulturdepartementet till sitt. Det terracottaröda som var Lena Adelsohn-Liljeroths färg i åtta år, har ersatts av milt rosa, ljusgråblå och crèmefärgade nyanser. Kasthallmattan, de exklusiva gardinerna och svenskdesignade möblerna är ett medvetet val.

- Jag är väldigt stolt över mitt rum. Allt är fint svenskt hantverk av högsta kvalitet. Jag försöker förlägga så många möten som möjligt här, jag tror att man blir bättre i allt det här vackra.

ANNONS

Dessutom är det allas vårt rum, påpekar Alice Bah Kuhnke, som också sett till att omge sig med konst av Ola Billgren och Annika von Hausswolff.

- Jag frågade Statens konstråd om jag kunde få ha en levande utställning här, och det gick bra. De kommer hit och byter ut konsten med jämna mellanrum. Det var visst ingen annan minister som frågat efter det förut, säger hon med ögonbrynen höjda i förvåning. Hon inväntar inte någon reaktion utan växlar själv snabbt över till att varna för att hon kanske om en stund måste springa iväg till interpellationsdebatten som just pågår i riksdagen.

- Bara så du vet att det kan bli ett snabbt uppbrott.

Vi börjar samtalet där vi slutade för ett halvår sedan. Då var Alice Bah Kuhnke tämligen nytillträdd och hade stått pall den första stormen i rollen som kulturminister. Den kallar hon inte ens för en vindpust i dag. Minns knappt vad det handlade om.

- Jag märkte att många blev provocerade av att jag inte brydde mig om det där. Men jag kände inte av någon storm. Det var en kort period av kritik och det är ett halvår sedan. När jag för 15-20 år sedan gjorde teve stod det elaka saker om mig i tidningarna varje dag. Varje dag. Folk har alltid tyckt och tänkt och pratat om mig.

ANNONS

- Har man gott självförtroende och god självkänsla, vilket många män inte tycker är egenskaper som kvinnor ska bära, och man dessutom går med huvudet rakt och utan ett leende på läpparna, då blir det ett hot, säger Alice Bah Kuhnke och berättar om den manlige journalisten som insinuerade att det var magstarkt av henne att säga att jobbet som kulturminister är som gjort för henne.

- Då sa jag att jag tyckte det var så härligt att kunna säga det, och då blev han ännu mer provocerad, hahaha.

Alice Bah Kuhnke skrattar högt och smittande. Hon utstrålar glädje. Och effektivitet.

- Man kan välja att backa och vara tyst, men jag har inte tid med det, om jag ska få något gjort.

Ny filmpolitik, kulturskoleutredning, utredning om presstöd med mera vittnar om att det rört på sig på kulturdepartementet.

- Jag tror att det har hänt mer på ett halvår än på många många år. Men det var mycket som stod på vänt efter åtta år av en kulturpolitik som förvaltat mer än utvecklat. Till exempel när det gäller filmpolitiken. En del sa: "Vänta med den konflikthärden." Men jag får snarare panik när jag tänker att det bara är drygt tre år kvar för mig att agera. Det finns så mycket jag vill göra. Oavsett om det blir en mandatperiod till så har jag inte lång tid på mig. Jag är här just nu och måste göra något bra av det.

ANNONS

Så vad händer när filmavtalet löper ut. Blir det mer pengar till svensk film 2017?

- Jag kan inte säga något om det i dag eftersom det svaret kommer i nästa års budgetprocess. Men det jag har sagt är att det inte kommer att bli mindre pengar. Jag förstår diskussionen och oron för i och med det förslag jag lagt fram så går filmpolitiken in i våra budgetförhandlingar. Å andra sidan går vi från ett filmavtal med en dysfunktionell konstruktion där flera viktiga aktörer har saknats.

Dessutom är du bra på att förhandla, har du sagt?

- Ja, det är jag. Men jag ingår också i en regering som har ansvar för hela landets politik, svarar Alice Bah Kuhnke, och låter plötsligt som en tränad politiker.

Hon fortsätter:

- Men jag känner mig trygg i det underlag vi utgått ifrån. Vi har talat med hela branschen. Det har varit tydligt i många år att filmen behöver andra förutsättningar. Man måste dels få tid att utveckla idéer men man måste också kunna tjäna pengar på film. Krasst är det hittills bara biografägarna som tjänat pengar på svensk film.

ANNONS

Vad kan en statlig filmpolitik åstadkomma bättre än ett filmavtal?

- Det stora är att Sveriges riksdag, de folkvalda kommer att äga ansvaret för filmpolitiken. Vi höjer därmed dess status, bara det är en grundförutsättning för mer fantastisk svensk film. I förslaget skriver vi in aspekter som angelägenhet, originalitet, hantverkssicklighet, mångfald och bredd. Det stora problemet med dagens avtal är att det är en kompromiss som ingen är nöjd med.

Och kulturskoleutredningen?

- Ja! Det är så spännande! Kulturskolerådet har i många år pratat om en nationell strategi och det känns väldigt tillfredsställande att vi nu är på väg att ta fram en sådan.

Vad kommer det sig att ingen föreslagit det tidigare?

ANNONS

- Ja, eller hur? Kulturskolan har ju ett nationellt intresse, men det handlar ju om kommunernas självstyre. Och det är ju viktigt. Subsidalitetsprincipen håller jag högt. Men den har också bidragit till att kulturskolan ser olika ut. Barn och unga, beroende på var de bor i landet erbjuds olika kvantitet och kvalitet på kultur. Vilka instrument som erbjuds, avgifter och köer skiljer sig åt. I allt för många kommuner är köerna för långa. Vilket gör att många väljer att inte spela något instrument alls. Ur ett nationellt perspektiv finns ingen fördjupad kunskap om den kommunala kultur- och musikskolan i Sverige. Trots att alla vet att den är bra. Att den ger barn ett ytterligare språk, en kulturell bildning.

Vad blir bättre med en statlig kulturskola?

- Avsikten med utredningen är inte att förstatliga kulturskolan. Det viktiga är inte vem som äger eller styr, utan det viktiga är att allt det som är bra med kulturskolan kommer så många barn som möjligt till gagn. När jag får utredningen, så ser jag framför mig att vi samtalar med Sveriges kommuner om det här, och kommer fram till vilka möjligheter som finns. Kommunerna har omfamnat att utredningen görs. Alla är överens om att kulturskolan är bra, men ingen har riktigt vårdat den. För mig är detta mycket en fråga om att ta ansvar.

ANNONS

Den snabbt framväxande kulturskolan El Sistema – har den påverkat på något sätt?

- El Sistema har vi diskuterat. Vi har också sett och besökt och imponerats av metoden. Och synen på barnen. Som små växthus, där kulturen är ett fantastiskt gödningsmedel. Kulturen – konsten – är som syre. Det är syresättning. Kan vi syresätta våra barn och unga väcka deras lust, så är det ju fantastiskt. Så väl investerade kronor.

Så vad konkret tänker du att regeringen ska göra?

- Vi har inga konkreta planer nu, men vi intresserar oss för hur vi ska kunna stötta den utvecklingen. Fast den är inte så beforskad än, det är fortfarande ganska nytt med El Sistema i Sverige. Men det är en oerhört intressant verksamhet under utveckling.

Har du själv gått i kommunal musikskola?

ANNONS

- Jadå, först spelade jag klarinett i sex år, började i tredje klass tror jag, eller fjärde. Därefter blockflöjt och tvärflöjt. Piano spelade jag privat. Men jag är inte musikaliskt begåvad, haha. Vilket inte betyder att Värnamo kommun kastat bort sina pengar på mig. För jag blev statsvetare och minister. Jag är ju ett levande bevis på att kulturskolan innebär en utveckling. Jag kan läsa noter, jag har lärt mig det språket och jag vill hävda att skattebetalarna i Värnamo har investerat i mig. Och det har gjort mig till den jag är.

Alice Bah Kuhnke om:

Sociala medier

- Jag har börjat instagramma! Det är jätteroligt och jag förstår ju nu vad jag har gått miste om tidigare. Men jag är inte med på facebook. Va, har jag ett twitterkonto? Med flera tusen följare? Jaha? Nä jag har ingen strategi alls, haha, det är andra som bestämt detta. Men jag är öppen för allt.

ANNONS

Kritiken om samarbetet med rättviseförmedlingen

- Jag förstår den inte alls. Att man känner sig så hotad av att jag vill söka utanför våra traditionella kanaler när jag vill leta efter den bästa kompetensen. Då välkomnar jag kritiken och tar chansen att berätta hur beklämd jag blir över deras reaktioner.

Interpellationsdebatter

- Jag triggas av motstånd, och det är viktigt. Det ser vi också i valstatistiken, att konflikter och olika åsikter bidrar till ett ökat valdeltagande. Så jag hoppas att jag får många chanser under de här åren att bli interpellerad, haha. Jag har sagt det till oppositionen: Ni borde ställa fler frågor till mig!

Läs mer om El Sistema

Musikskolan som startade i Hammarkullen 2010 har fått spridning till 15 kommuner i Sverige. I Göteborg genomförs nästa vecka ett stort internationellt läger för El Sistema-barn från hela världen.

ANNONS

Se artikel här intill.

ANNONS