Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Alexander McCall Smith: Drömguden - myten om Angus

Alexander McCall Smiths version av myten om Angus är tung och energilös.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Säg Damernas detektivbyrå, och många kommer att nicka glatt och igenkännande. Med romanen om privatdetektiven Mma Ramotswe slog Alexander McCall Smith igenom på bred front. Jag måste bekänna att jag förnamnet till trots länge trodde att författaren var en botswansk kvinna. Tills jag fick syn på ett foto.
Tyvärr ser man inte mycket av den spänstiga uppstudsigheten i McCall Smiths senaste bok, Drömguden - myten om Angus.
Utgivningen är del av ett internationellt projekt där förlag i 35 länder samtidigt ger ut böcker skrivna av författare som uppmanats göra sin version av olika myter.
McCall Smith har valt eller fått på sin lott den keltiska gudomen Angus. Kärlekens bevarare och ungdomens beskyddare som uppsöker människor i deras drömmar.
Författaren har varvat kapitel som ligger nära den ursprungliga mytologin med helt fria små noveller, kan man säga, från dagens Skottland. Berättelser med ett sorgmodigt tonfall som bara löst associerar till Angusmyten.
Resultatet har dessvärre blivit tungt och energilöst och avsnitten om original-Angus känns ofta som transportsträckor.
Det ligger väl en affärsidé bakom mytserien, The Myth Series. Men för mig är det en gåta varför man uppmanar författare att skriva om myter. En betydande del av världslitteraturen öser redan ur mytologins källor, undermedvetet eller explicit som i paradexemplet Ulysses av James Joyce.
Jag läste någonstans att Alexander McCall Smith skriver fyra böcker om året i olika genrer. Kanske har han lite för mycket att göra för att hinna blåsa liv i den här idén.