Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Alex Schulman: "Det var som att gå på ett minfält"

I nya boken "Glöm mig" berättar Alexander "Alex" Schulman om den svåra uppväxten med sin alkoholiserade mamma. - Det var en uppväxt där det var som att gå på ett minfält där man inte visste vilket humör mamma skulle vara på, om hon skulle vara berusad eller nykter, säger han till GP.

 

Alex Schulman är aktuell med romanen "Glöm mig" där han bland annat berättar om sökandet efter försoning med sin alkoholiserade mamma. 

Skulle du säga att det här är din mest självutlämnande bok? 

- Ja det får man väl säga. Den handlar ju om en hemlighet som jag burit på i hela mitt liv, att min mamma drack, så i den benämningen är det så. 

Tidigare har Alex Schulman bland annat skrivit boken "Skynda att älska" som handlar om relationen till hans pappa, journalisten och tv-producenten, Allan Schulman. 

Hur skiljer sig den här boken från "Skynda att älska" om din pappa?

- Boken om pappa är väldigt syrerik och den här boken är väldigt syrefattig och mörkare. Den beskriver en barndom som är på många sätt traumatisk och fylld av mörker. 

Hur tror du att din barndom har påverkat dig?

- Den har gjort mig till den jag är på gott och ont, det är inte bara så att jag har tagit med mig såren.

Du berättar att din mamma drack under uppväxten. Hur kunde en vanlig dag se ut hemma?

- Hon drack varje dag och ingen dag var den andra lik. Det är det som var det värsta. Det var en uppväxt där det var som att gå på ett minfält där man inte visste vilket humör mamma skulle vara på, om hon skulle vara berusad eller nykter. Om hon skulle vara snäll eller dum. Det fanns liksom inga regler. Mammas lynne satte reglerna och det gjorde att det blev väldigt osäkert, säger Alex Schulman och fortsätter:

- Sen är ju det värsta som kan hända ett barn att ha en förälder som inte ser en, som inte låtsas om att man existerar. Sådant sätter spår tror jag. 

2009 debuterade Alex Schulman som författare med romanen "Skynda att älska" som har sålt över 150 000 exemplar i Sverige. 2011 gav han ut boken "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött" som är en hyllningsbok till sin fru Amanda Schulman.