Alex och Sigge söker svar på scenen

ANNONS
|

Deras podcast har 350 000 lyssnare varje vecka. Nu går Alex Schulman och Sigge Eklund in på scenen, först på Cirkus i Stockholm och sedan väntar Draken i Göteborg. De gör det med föreställningen "Meningen med livet" och för att förbereda sig har de testat showen på publik i bland annat Karlstad, Eskilstuna och Enköping.

-Det är först när materialet träffar dem som kollar som man förstår vad som inte funkar. Efter varje föreställning går vi in på kammaren och skriver om, tar bort och lägger till, säger Alex Schulman. -Fördelen med att jobba med humor på en scen är att det blir väldigt tydligt när det är roligt och när det inte är roligt. Är det inte roligt blir det helt tyst. Det är väldigt avslöjande och man känner sig väldigt naken då, när man sagt något med ambitionen att vara rolig och ingen tycker det, förklarar Sigge Eklund och lägger till att alternativet till provföreställningar stavas fiasko på premiären.

Den röda tråden

I "Alex och Sigges podcast" finns det, som de ser det en röd tråd, att de själva söker svar på livets stora, existentiella frågor.

-Vi pratar om vårt eget sökande i podcasten, där vi också analyserar andras sökande. Det finns ganska mycket humor i vår samtids sökande, i att alla söker mening. På olika håll. Jämför det med tidigare i historien, då man har haft en gemensam vision. Vi är väldigt splittrade, säger Sigge Eklund och Alex Schulman hakar på: -Den splittringen skapar roliga och bisarra exempel som man kan skoja om. Det är värt att poängtera det, att "Meningen med livet" är en humorföreställning. Tanken är att folk ska skratta även om det är ett tungt ämne.

Förra året gjorde Alex Schulman succé med föreställningen "Älska mig" där parhästen Sigge Eklund fanns med i kulisserna som manusförfattare och regissör. Då handlade det om bekräftelsebehov för de två som alltid berör och upprör med det de säger och gör.

ANNONS

-Då lärde jag mig hur man berättar en historia på scen, jag fick scenvana. Man måste starta någonstans, men det känns som om det var en skarp övning inför det här, menar Alex Schulman.

Övergripande vision

Inför premiären på "Älska mig" bjöd de in olika personer som såg den sista veckans provföreställningar. Bland annat fick Peter Settman komma med synpunkter.

-Efteråt hade han genast en övergripande vision. Han såg hur man på väldigt kort tid skulle kunna göra allting bättre. Han är bäst i Sverige på att hjälpa den som står på scenen att nå ut till hela rummet, tycker Sigge Eklund.

Därför var det självklart att fråga Peter Settman om denne ville regissera duons första gemensamma show.

-Det blir något nytt och fräscht när en ny konstellation bildas och eftersom Settman hjälper oss med både innehållet och gestaltningen blir arbetet mer terapeutiskt än jag någonsin hade kunnat tänka mig. Jag tror att vi har blivit klokare, säger Sigge Eklund. -En sån här intensiv jobbperiod, den fungerar som en ångestdämpare. Jag njuter av förberedelserna. Jag är livrädd, men jag känner att jag lever. Det finns inget slentrianmässigt nu. Livet rinner starkt i en, samtidigt som man utforskar existentiella ämnen i materialet, konstaterar Alex Schulman.

Alex Schulman och Sigge Eklund gör en podcast ihop, "Alex och Sigges podcast". De har 350 000 lyssnare varje vecka. Den 8 oktober har deras första scenföreställning, "Meningen med livet", premiär på Cirkus i Stockholm. I huvudstaden blir det 11 föreställningar. Sedan blir det 15 föreställningar på Draken i Göteborg. Den första är den 6 november.

Regisserar gör Peter Settman.

Ålder: 38.

Familj: Fru, två barn.

Bor: Stockholm.

Karriär: Journalist och författare som fick sitt genombrott som elak bloggare och kolumnist i Aftonbladet. Författare till böckerna "Skynda att älska" och "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött". Har även varit programledare för "Paradise hotel" i tv och i program för Aftonbladet, samt satt upp scenshowen "Älska mig".

Ålder: 40.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Stockholm.

Karriär: Internetentreprenör som grundade Bloggportalen, tv-producent som jobbat med Filip och Fredrik och tv-programmet "Alla är fotografer" samt författare till en handfull romaner där den självbiografiska "Det är 1988 och har precis börjat snöa" är den mest kända. Bor till fastighetsmäklaren och reality-tv-profilen Fredrik Eklund.

ANNONS