Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albert Finney bäst hittills som Hercule Poirot

Mats Johnson noterar att Kenneth Branagh tar sig an filmklassikern Mordet på Orientexpressen. I höst kommer också äntligen Tarik Salehs prisade thriller med Fares Fares.

Tågfilm: Mordet på Orientexpressen


Agatha Christies whodunnit?-deckare Mordet på Orientexpressen har filmats några gånger. Överlägset bäst är den stjärnspäckade filmatiseringen från 1974 med Albert Finney i rollen som den excentriske belgiske privatdetektiven Hercule Poirot (se bild). Helt okej är tv-filmen från 2010 med David Suchet (som spelat Poirot väldigt många gånger). Nu tycker Kenneth Branagh att det är dags för en ny tågresa. Branagh regisserar och har huvudrollen. Han har lyckats locka Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp och Judi Dench att medverka. När det gäller mordmysteriet som sådant har jag svårt att bestämma mig för om upplösningen är världens smartaste eller världens mest korkade.

Kommande: The Nile Hilton incident

På årets Sundance Film Festival vann The Nile Hilton incident juryns stora pris i kategorin World: Dramatic. Detta är en film med stora svenskintressen. Tarik Saleh har regisserat. Huvudrollen görs av Fares Fares. Film i väst har lastat in en del stålar. Filmen är en thriller som utspelas i Kairo 2011 när den egyptiska revolutionen är i antågande. För min del hade man gärna fått skynda på den svenska premiären. Nu får vi vänta till 29 september.

Idétorka: Hollywood

Sommartider på bio betyder idétorka i Hollywood. På SF-biograferna görs det reklam för Transformers, Alien, Pirates of The Caribbean, Dumma mej 3 och Baywatch. Fyra uppföljare och en film baserad på en gammal tv-serie. Transformers: The last knight skall tydligen ha premiär på midsommardagen (av alla dagar!). Jag tror inte att man behöver vara ute i särskilt god tid för att boka biljett.s Johnson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.