Skådespelaren Alba August är trippelaktuell. Allra mest med kriminalserien "Gisslantagningen" på Kanal 5. Arkivbild.

Alba August aktuell i gisslandrama

Trippelaktuella Alba August har det intensivt. Det är kriminalserier i Danmark och långfilm i Sverige.

15 personer tas som gisslan i en terrorattack i Köpenhamns tunnelbana. I flera dagar hålls de mot sin vilja och sätts på prov under den danska huvudstaden. Samtidigt jobbar en specialistgrupp för att få gisslan fri.

Det är i stora drag vad Kanal 5:s nya kriminalserie "Gisslantagningen" handlar om. I rollen som sjuksköterskestudenten Marie syns 24-åriga Alba August. För henne blev produktionen något hon inte varit med om tidigare.

- Vi var på en och samma location, i samma kostym, under hela inspelningen. Det har varit en häftig upplevelse med så många skådisar och flera scener där vi alla är med men kanske inte är drivande. Vi blev väldigt tajta, säger hon till TT.

Träffade krispsykolog

För att göra serien så verklighetstrogen som möjligt fick Alba och hennes kollegor professionell hjälp.

- Vi träffade en krispsykolog så vi dök ned i hur det är att vara i en paniksituation och hur man hanterar det, säger hon.

Det är mycket Danmark nu för Alba August. Inspelningen av "Unga Astrid" hann precis avslutas innan hon gav sig in i nästa projekt, danska Netflix-serien "The rain". Det blir strömningstjänstens första danska originalproduktion.

TT: Ser du Danmark som din huvudmarknad?

- Jag drömmer nog om att få jobba i både Danmark och Sverige. Jag tycker de kan olika saker. Jag känner mig mer hemma och trygg på den svenska sidan, men just nu tycker jag det är roligt och spännande att jobba på danska och med danskar. Jag kan inte sätta fingret på olikheterna men det är olika upplevelser att jobba med danska och svenska skådespelare.

Längtar till jul

TT: Drömmer du om att jobba utanför Skandinavien?

- Det beror helt på projekt tror jag. Det är svårt att drömma när man inte vet vad som finns. När jag blev en del av "The rain" var det en dröm som gick i uppfyllelse – att få göra tv, Netflix och få spela en så mångsidig och ledande karaktär. Det finns många spännande projekt att hämta i Skandinavien.

"Unga Astrid", "Gisslantagningen" och "The rain" har resulterat i mycket jobb och lite vila.

- Det är ständigt en bortprioritering av fritid och semester. Jag tänker att nya projekt alltid har dålig tajming men man får passa på när man är ung och pigg. Så småningom kommer ju jullovet och då ska jag chilla, säger Alba August.

"Gisslantagningen" sänds måndagar 21:00 i Kanal 5.