Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Al Gore är i Cannes för att tala om sin nya film "En obekväm fortsättning". Arkivbild.

Al Gore tar miljökampen vidare

Al Gore kommer aldrig att ge upp kampen mot miljöförstöringen. Trots att han menar att världen aldrig har varit i större fara än nu, vägrar han att känna förtvivlan.

- Vi har varit med om tuffa strider förr, mot apartheid och rasdiskriminering och för homosexuellas rättigheter. Och vi har alltid förr eller senare vunnit, säger han till TT.

Den förre amerikanske vicepresidenten har kommit till Cannes med dokumentärfilmen ”En obekväm fortsättning”, som är en uppföljare till ”En obekväm sanning” som kom för elva år sedan. I den nya filmen följer vi Gore jorden runt när han träffar politiker och allmänhet i sina försök att mana till kamp mot miljöförstöringen.

Trump ett bakslag

I filmen talar han om valet av Donald Trump som ett bakslag – den amerikanske presidenten har som bekant bland annat sagt att klimatförändringarna är ”ett påhitt”.

- Jag kritiserar honom och många av dem som han har omkring sig. Men privat för jag dialog med honom om en sak – om att USA inte ska, som han sade under valrörelsen, dra sig ur Parisavtalet. Han kommer att tillkännage sitt beslut senare i år, jag vet inte vilket det blir, men jag är hoppfull.

- Skulle han dra sig ur, kommer det att komplicera saker och andra länder skulle kunna använda det som en ursäkt för att göra samma sak. Men vad han är gör, kan han inte vända det som nu händer.

Ökad medvetenhet

Liksom Arnold Schwarzenegger, som också besöker Cannes med en film om kampen mot miljöförstöringen, menar Al Gore att vad Trump än säger och gör går utvecklingen mot mer medvetenhet om problemen inte att vända.

- Arnold är en vän till mig, och han är ett utmärkt exempel på hur den här frågan går över partigränserna. Han är republikan liksom Trump men kritiserar denne öppet.

Filmregissörerna Bonni Cohen och Jon Shenk följde Gore under 18 månader. Satte han gränser för vad de fick filma?

- Det finns inga toalettscener, säger han och skrattar.

- Men sanningen är att jag till sist var så van att ha kameror nära mig att jag ibland glömde bort att de fanns där. När jag såg den färdiga filmen fanns det scener där som jag var helt omedveten om att de hade filmat.

Den nu 69-årige Gore har en energi som skulle kunna försätta berg. Var kommer den ifrån?

- Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli detta som skulle bli mitt livs uppdrag. Men arbetet med det ger mig energi, och trots att faran för mänskligheten nu är värre än någonsin tidigare, så känner jag att det sker så många framsteg med t ex solenergi att detta också ger mig energi.