Åklagaren Lisa dos Santos och Diamant Salihu om gängvåldet

SVT-journalisten Diamant Salihu och åklagaren Lisa dos Santos drog fullt hus på Bokmässan under lördagen, när de detaljerat och kunnigt pratade om det allt råare gängvåld som just nu genomsyrar samhället.
– Vi är ett land i kris, konstaterar Lisa dos Santos.

ANNONS

Kön till seminarielokalen på Bokmässan ringlade lång, och rubriken för samtalet var ”Encrochat, Anom och jakten på gängen”. Snart var diskussionen i full gång, och åklagaren Lisa dos Santos och SVT-journalisten Diamant Salihu pratade initierat om de krypterade chattarna, och vad som hänt sedan de knäckts.

– Det blev ju snopet för gängen, konstaterade Lisa dos Santos om den snabba vändpunkten när chattarna gick från att möjliggöra för gängen till att tvärtom möjliggöra får åklagarsidan.

– Civilsamhället måste steppa upp. Vi är ett land i kris. Vi har en brottslighet som är helt extrem och vi har inte svaret på hur vi ska bemöta den, säger åklagaren och författaren Lisa dos Santos under ett besök på Bokmässan 2023.
– Civilsamhället måste steppa upp. Vi är ett land i kris. Vi har en brottslighet som är helt extrem och vi har inte svaret på hur vi ska bemöta den, säger åklagaren och författaren Lisa dos Santos under ett besök på Bokmässan 2023. Bild: Mia Höglund

Tillslagen, då hundratals tungt kriminella kunde gripas och i många fall dömas innebar dock inte den andhämtning åklagarna och polisen hade hoppats på. Tvärtom. Unga oerfarna kriminella – bland dem nu också tonåringar och barn – har fyllt tomrummet efter äldre gängmedlemmar. Sex skjutningar och tre mord rapporterades nyligen på en vecka, sedan en konflikt inom Foxtrotnätverket urartat.

ANNONS

Våldet har eskalerat och bristen på empati saknar motstycke. Nu hotas och dödas också anhöriga till kriminella.

9 september hittades en trettonåring ihjälskjuten i gängkriget. I onsdags dödades också en 18-åring efter skottlossning i Fruängen.

– Dagen efter rådde rena domedagsstämningen på jobbet, berättar åklagaren Lisa dos Santos.

– 2023 är ett helt annat läge än tidigare. Vi är djupt tagna när offer och förövare i allt högre utsträckning nu också är barn. Vi har inte mycket att sätta emot när det är så unga förövare.

– Hur sjukt det än kan låta så vore mer klanliknande gängstrukturer som dominerar i Göteborg det bästa som kunde hända Stockholm, menade SVT-journalisten Diamant Salihu på Bokmässan i går.
– Hur sjukt det än kan låta så vore mer klanliknande gängstrukturer som dominerar i Göteborg det bästa som kunde hända Stockholm, menade SVT-journalisten Diamant Salihu på Bokmässan i går. Bild: Mia Höglund

SVT-journalisten Diamant Salihu jämför situationen i Stockholm med den i Göteborg:

– Hur sjukt det än kan låta så vore mer klanliknande gängstrukturer som dominerar där det bästa som kunde hända Stockholm. Kaos är dåligt för affärerna. I Göteborg sätter man sig på Posthotellet och medlar och sedan blir det fred.

Det blir ett makabert val konstaterar han i nästa andetag:

– Vill man ha klaner eller vill man ha barn som skjuter ihjäl andra barn?

När han klivit av scenen utvecklar han sitt resonemang för GP:

– Pyramidstrukturen när kriminella organiserar sig i Göteborg gör att färre unga rekryteras snabbt, eftersom det krävs flera steg för att kunna kliva upp i toppen.

ANNONS

Samtidigt ser såklart både han och åklagare Lisa dos Santos en stor fara med klaner och maffialiknande organisationer:

– Med dem följer infiltration och korruption...säger Diamant Salihu.

Lisa dos Santos motsätter sig helt tanken att klanstyrd kriminalitet skulle öka kontrollen i det kaos som just nu råder:

– Vi vill inte ha ett samhälle där kriminella letar sig in i hela samhällskroppen. Även det måste man motverka med full kraft, slår hon fast.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS