Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Anders Olsson, ständig sekreterare i Svenska Akademien, berättar för TT att det inte kommer att bli något inval av ny ledamot i Akademien på torsdag.

Akademiens besked: Ingen ny ledamot i år

Stol nummer 13 i Svenska Akademien kommer troligen att stå tom hela året ut. Det avslöjar Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson för TT. Beslutet att vänta med ett nytt inval ska dock inte vara kopplad till frågan om Katarina Frostensons framtid.

Svenska Akademien har varit under hård press för att fylla de stolar som har lämnats tomma av Sara Stridsberg, Klas Östergren, Lotta Lotass och Kerstin Ekman. Nu är tre av stolarna återbesatta – vilket räcker ett tag framöver, menar Anders Olsson.

Vid det traditionsenliga torsdagsmötet den här veckan kommer det inte att ske något inval.

- Vi tycker att vi har kommit så långt vi behöver nu under hösten. Det känns ändå som att vi har uppnått en viss stabilitet i Akademien och vi behöver inte skynda på processen, säger han.

Tre nya ledamöter

Den 5 oktober valdes poeten Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson in som nya ledamöter och den 19 oktober var det litteraturprofessorn Mats Malms tur att väljas in i Akademien. Båda gångerna kunde omröstningen genomföras med hjälp av de tre avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund.

- Vi har gjort tre väldigt bra inval och vi bör inte ha för bråttom utan vi återkommer med invalen tidigt i vår – det är målsättningen nu, säger Anders Olsson.

Att Akademien väljer att vänta med det sista invalet till nästa år har ingenting att göra med frågan om Katarina Frostens framtid som akademiledamot, hävdar han. De tre avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund ska heller inte ha ställt några ultimatum kring hennes framtid för att delta i omröstningen.

- Jag har en känsla av att vi behöver lite ro i Akademien efter en väldigt turbulent höst. Det ska bli skönt att också kunna ägna sig åt Akademiens vanliga arbete ett tag utan hela tiden ställas mot de här väldigt svåra och ganska oförutsägbara processerna som det innebär att göra nyval med de här ledamöterna som inte befinner sig i samma rum utan som vi måste förhandla med också på distans.

Bad Frostenson lämna

Ledamöterna i Svenska Akademien skickade för en tid sedan en resolution till Katarina Frostenson där de vädjade till henne att frivilligt lämna institutionen. Om hon inte avgår av egen fri vilja väntar en utredning om huruvida hon har brutit mot Akademiens regler, exempelvis vad gäller sekretess.

TT: Hur ser tidsplanen ut i Katarina Frostenson-ärendet?

- Det beror alldeles på hur hon svarar på vår resolution. Om det blir fråga om en utredning så ska den också få ta tid, den ska vara noggrant genomförd och får inte forceras fram. Där får vi inte ha någon deadline.

En av de frågor som Svenska Akademien kommer att ägna sig åt framöver är hur Nobelkommittén ska se ut i framtiden. Anders Olsson bekräftar för TT att Nobelstiftelsen har ställt krav på att externa ledamöter ska tas in i kommittén framöver, under en begränsad tidsperiod.

- Jag tror att alla är eniga om att vi behöver en större Nobelkommitté där det också finns plats för externa sakkunniga. Kanske också att det finns en balans, jag kan tänka mig att det är 50 procent ledamöter och 50 procent som är externa.

"Finns en samsyn"

TT: Vilka utser de externa ledamöterna?

- Det får vi i Akademien göra och där har vi idéer om vilka man skulle välja ut. Det är inget problem egentligen och där finns det också en samsyn i Akademien om vilka man skulle kunna välja.

I samband med det senaste invalet i Svenska Akademien gick författaren Niklas Rådström ut och berättade att han hade blivit tillfrågad om att bli ny akademiledamot, men tackat nej. Anders Olsson vill inte bekräfta att Rådström fått frågan, med hänvisning till sekretess.

- Men rent generellt är det inte bra att det uppstår sådana här skriverier. Under ganska lång tid nu har vi fått uppleva läckor som stört och fördröjt processen vi är inne i, både i att bygga upp Akademien, men också att läka de här svåra konflikterna vi har drabbats av. Det är väldigt olyckligt.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktighet om vilka ledamöter som lämnat sina stolar.