Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson ser de tre nya akademiledamöternas inträde som ett stort steg framåt. "Jag tror inte att vi ska prata om kris längre i Akademien, utan nu handlar det om att bygga vidare och göra oss ännu mer solida och kraftfulla", säger han. Arkivbild.

Akademien bryter mot traditionen

En bojkott – och ett brott mot traditionerna. Svenska Akademiens högtidssammankomst är märkt av årets stridigheter, men ständige sekreteraren Anders Olsson ser det ändå som att Akademien nu har lämnat den värsta fasen.

Akademiens årliga högtidssammankomst kommer inte att se ut som vanligt.

Ärkebiskop Antje Jackelén bojkottar evenemanget för att hon "inte kan uttrycka sin solidaritet genom att delta". Och Akademien har ändrat på det traditionsenliga upplägget där de tillträdande akademiledamöterna håller tal över sina företrädare.

- Vi var tvungna att förändra formen för inträde helt enkelt, säger Anders Olsson till TT.

Talen blir personliga

När poeten Jila Mossaed, litteraturvetaren Mats Malm och juristen Eric M Runesson på torsdag tar sitt inträde kommer de inte att hålla tal över Kerstin Ekman, Klas Östergren respektive Lotta Lotass, utan tala mer personligt om sig själva och sina verksamhetsområden.

- Det går inte att tänka sig de vanliga högtidstalen när företrädarna är i livet och fullt verksamma, konstaterar Anders Olsson.

Trots att det fortfarande är minst sagt stormigt kring Svenska Akademien ser Anders Olsson högtidssammankomsten som ett stort steg framåt.

- Det innebär att vi har kommit in i fas två. Vi har kommit över den här allvarliga krisen. Jag tror inte att vi ska prata om kris längre i Akademien, utan nu handlar det om att bygga vidare och göra oss ännu mer solida och kraftfulla, säger Anders Olsson till TT.

Kan undvika avhopparna

För en lekman kan uttalandet verka märkligt, med tanke på hur debatten har rasat kring Akademien den senaste tiden, men rent konkret har invalen stor betydelse för institutionens arbete. Med tolv ledamöter på plats kommer Akademien för första gången sedan i april att kunna fatta beslut på egen hand. Då slipper man exempelvis förhandla med de tre avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark.

I en intervju med TT tidigare i höstas konstaterade Peter Englund att han varit väl medveten om detta faktum när han medverkade till invalen.

- I och med att vi har röstat på dem så har vi också gjort oss själva maktlösa. Det låter tjusigt, men det är sant, vår omsorg om Akademien är större än vår omsorg om vår egen makt, sade han.

"Kommer att underlätta"

När de nya ledamöterna är på plats i Akademien löser det också andra problem, som att hålen i institutionens olika kommittéer nu kan fyllas. Tanken är att Jila Mossaed ska ansluta till kommittén för den nya litteraturen och Mats Malm till kommittén för facklitteratur.

- Det kommer att underlätta. Vi har varit överansträngda under det gångna året, säger Anders Olsson.

TT: Men ni har fortfarande två stolar kvar att fylla. När kommer invalen att ske?

- Jag vet inte, men vi har diskuterat att vi skulle kunna ha en installation redan under våren så att vi får ett nytillskott av ledamöter kanske till början av hösten. Det vore väldigt bra, svarar han.

Antje Jackelén förklarar sin bojkott med hur Akademien och "några ledamöter" har profilerat sig under året. Hon namnger ingen, men det är inte svårt att förstå att hennes ord bland annat riktar sig mot Horace Engdahls utspel i olika medier i anslutning till domen mot den så kallade kulturprofilen.

TT: Är Engdahls uttalanden förenliga med Akademiens stadgar om att ledamöter ska agera aktsamt och med omdöme och integritet?

- Jag vill inte ta upp enskilda ledamöters uttalanden utan vi får återkomma till det i det sammanhang som är lämpligast. Jag vill gärna gå in på det först i enskilda samtal med ledamöterna innan jag går ut i medierna med min hållning, säger Anders Olsson.