Agnetha Fältskog är tillbaka med sin första skiva på nio år. "Jag kunde bara inte säga nej, jag älskade låtarna från första början."
Agnetha Fältskog är tillbaka med sin första skiva på nio år. "Jag kunde bara inte säga nej, jag älskade låtarna från första början."

Agnetha Fältskog: Jag är väldigt jordnära

ANNONS
|

När Abba splittrades i januari 1983 drog sig Agnetha Fältskog tillbaka och har sedan dess levt långt ifrån rampljuset på Ekerö i Stockholm. Men bilden av henne som mystisk och tillbakadragen stämmer inte alls.

- Det sårar mig, för det är inte alls så. Jag är väldigt jordnära och normal, säger hon till BBC och berättar också att hon av juridiska skäl inte kan prata om förhållandet med expojkvännen, ett besatt fan från Holland.

Det har gått nio år sedan hon släppte coveralbumet My coloring book. Men när producenten Jörgen Elofsson ringde på dörren för att spela upp tre låtar han skrivit för henne blev hon väldigt smickrad.

ANNONS

- Jag kunde bara inte säga nej, jag älskade låtarna från första början, säger hon.

Inför arbetet med nya skivan hade Fältskog ett krav:

- Om min röst låter gammal vill jag inte göra det här, varför skulle jag? säger hon.

På albumet A gör hon också en duett med gamle Take That-idolen Gary Barlow men de två popstjärnorna har aldrig träffats i verkligheten. Fältskog var på semester när Barlow lade sin sång.

Inför albumsläppet kommer Agnetha Fältskog att åka på lanseringsresa till Storbritannien, någon som kanske förvånar vissa Abba-fans. Under deras storhetstid hade hon som regel att aldrig lämna hemmet i mer än två veckor. Efter en dramatisk incident på 1970-talet, då planet fick slut på bränsle och tvingades nödlanda, har hon varit flygrädd. Något hon äntligen lyckats bota.

- Nuförtiden flyger jag igen. Jag har gått till en terapeut som har lärt mig att tänka annorlunda, på ett positivt sätt, säger hon.

Fältskog har donerat flera av sina gamla scenkläder till Abba-museet som öppnar i Stockholm i vår. Men någon återförening är det inte tal om.

ANNONS

- Det var så länge sedan, vi blir äldre och har våra egna liv, säger hon.

Nya albumet A släpps 13 maj. Första singeln When you really loved someone släpps på Itunes och Spotify på måndagen, under dagen öppnar också sångerskans twitterkonto.

Född: 5 april 1950.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Debuterade med låten Jag var så kär 1967. 1970 bildades Abba, som bestod av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. 1974 fick Abba sitt stora internationella genombrott när de vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Abba är en av Sveriges största musikexporter genom tiderna med hitlåtar som Mamma mia, Dancing queen och The winner takes it all. Gruppen splittrades i början av 1983. Agnetha Fältskog gav ut en rad en rad soloalbum under 1970- och 80-talet. 2004 kom senaste albumet My coloring book, efter ett uppehåll på 17 år.

Aktuell: Med albumet A som släpps 13 maj.

ANNONS