Aftonbladet följer Expressen – slutar också med söndagstidning

Igår meddelade Expressen att de slår ihop sina helgtidningar. Nu gör Aftonbladet samma sak, rapporterar Journalisten.
– Det finns inte lönsamhet att komma ut på söndagar, säger Michael Fristedt, Aftonbladets affärschef för print.

ANNONS

Den som vill ha sin Aftonbladet på söndagar kommer få läsa lördagens tidning framöver. Någon gång under första halvåret 2024 går tidningen nämligen över till att ge ut en enda helgtidning som kan köpas både på lördagen och söndagen. Beskedet kommer en dag efter att Expressen gått ut med liknande planer.

– Vi har gjort vår egen analys i den här frågan och har kommit fram till samma slutsats som Expressen. Det har blivit för dyrt att distribuera de här tidningarna, så det finns inte lönsamhet att komma ut på söndagar, säger Michael Fristedt till Journalisten.

Enligt honom finns det ett antal kunder som köper deras tidning varje dag, men flertalet köper den bara en eller några gånger i veckan. Tidigare har Aftonbladet testat en hopslagen tidning under tre röda dagar och även om det resulterade i ett visst försäljningstapp dag två var det ändå ”en hög försäljning”.

ANNONS

”Lönsamhet för papperstidningar några år framåt”

Åtgärden med att slå ihop tidningarna gör att Aftonbladet kan fortsätta ha en lönsam papperstidning några år framåt, säger Michael Fristedt.

– Om det är två eller fem år får framtiden utvisa.

Mediehusen har haft ett tufft 2023. Bland annat har TV4 och Sveriges Radio aviserat sparpaket och personalnedskärningar. GP:s moderbolag Stampen Media kommer varsla 100 personer efter ökade omkostnader och annonstapp och drar även in papperstidningen för runt 15 procent av sina lokaltidningsprenumeranter.

Borås tidning kommer också sluta dela ut sin papperstidning på flera orter, bland dem Marks kommun, Vårgårda och Alingsås.

LÄS MER:Stort säkerhetspådrag vid journalistkonferens i Göteborg

LÄS MER:Expressen slutar med söndagstidning

LÄS MER:Moa Wallin och Christoffer Nyqvist lämnar podden ”Fas 3”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS