Öppningsfilmen på Cinemafrica, "Ayanda", är en sydafrikansk dramakomedi om en 21-årig kvinnas liv i den sjudande och kreativa stadsdelen Yeoville i Johannesburg. Pressbild
Öppningsfilmen på Cinemafrica, "Ayanda", är en sydafrikansk dramakomedi om en 21-årig kvinnas liv i den sjudande och kreativa stadsdelen Yeoville i Johannesburg. Pressbild

Afrikansk filmfestival på frammarsch

Feminism, migration och afrosvenskars erfarenheter är några av årets teman på filmfestivalen Cinemafrica.

ANNONS
|

När Cinemafrica arrangeras i Stockholm 25-28 februari visas ett litet, men kärnfullt utbud av filmer från bland annat Sydafrika, Etiopien, Tunisien, Burkina Faso, Nigeria, Algeriet - men också Sverige. Årets övergripande tema är rörelse.

-I dubbel bemärkelse. Dels handlar det om fysiska förflyttningar av människor, både inom den afrikanska kontinenten och människor som kommer hit. Och så lyfter vi fram de politiska och sociala rörelser som hörs allt mer i Sverige, säger Dina Afkhampour, festivalchef.

Under temat "Forced movements" visas bland annat kortfilmen "Francis" av Ahmed Abdullahi. Där skildras hur den svenska arbetsrätten urholkas när Ahmed från Kamerun beger sig till norra Sverige för att plantera granar.

Svart feminism

Feminismen står högt i kurs och märks bland annat i dramakomedin "Ayanda" av Sara Blecher och dokumentärfilmen "Black is ... Black ain't" av Marlon Riggs. I den senare resonerar svenska, svarta, manliga feminister kring polisvåld, rasistiska stereotyper och maskulinitet.

ANNONS
-Det blir nog första gången vi pratar om manlig, svart feminism i Sverige. Vi har också en filmfrukost där vi visar "Feminism Inshallah", en historisk skildring av den arabiska, kvinnliga frigörelsen, säger Dina Afkhampour
Cissé hedersgäst

Festivalen gästas dessutom av den maliske filmskaparen Soulemayne Cissé som var den första afrikanska filmskaparen att vinna Guldpalmen i Cannes, för "Det magiska ljuset" ("Yeelen"), 1987. Förra året var han nominerad på nytt för dokumentärfilmen "O Ka", som också visas på Cinemafrica.

-Det är dags att vi inkluderar afrikanska filmskapare och vi vill uppmärksamma Cissé som ju hör hemma bland de riktigt stora, säger Dina Afkhampour.

Under filmfestivalen Cinemafrica visas aktuell, afrikansk film. Det arrangeras även seminarier, skolbio och panelsamtal. De fem filmer som tävlar om svensk distribution och en hemlig prissumma är: "The endless river" av Oliver Hermanus (Sydafrika), "Red leaves" av Bazi Gete (Etiopien), "Dis ek, Anna" av Sara Blecher (Sydafrika), "Let them come" av Salem Brahimi (Algeriet), "Difret" av Zeresenay Berhane Mehari (Etiopien).

Programpunkter i urval: Algeriskt filmmaraton (filmvisning), Queerkvinnor och svarta frihetsrörelser (filmvisning och panelsamtal), "Yeelen" ("Det magiska ljuset") + Cinemateket live (filmvisning och frågestund med regissören), Black president + Moderna museet (filmvisning, dj och samtal), Cinemafrica + Rum för barn (aktiviteter för barn mellan tre och sju år).

Datum: 25-28 februari, 2016. Öppningsfilm är "Ayanda" av Sara Blecher.

Plats: Olika biografer i Stockholm, bland annat Zita, Bio Rio, Cinemateket, Moderna museet och Debaser Medis.

ANNONS