Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adele regerar listorna

Adele fortsätter toppa listorna världen över trots strömningsvägran. Undantaget är den svenska singellistan.

Att säga att det går bra för Adele är en underdrift. För femte veckan i rad innehar hennes album 25 förstaplatsen på den svenska albumtopplistan, såväl som den amerikanska och engelska albumlistan där 25 även sålt platina fem respektive sex gånger om. Adele har rentav toppat albumlistorna världen över så när som på några få undantag i länder som Grekland (2:a), Japan (7:a) och Sydkorea (4:a).

Redan på förhand spekulerade industriexperter att flera stora artister flyttade på sina egna albumsläpp enbart för att slippa tävla med Adele. Den ständiga tvåan bakom henne är just nu Justin Bieber vars album Purpose inte tycks kunna rå på den engelska sångerskan.

Också på den amerikanska Billboardlistan fortsätter albumets första singel Hello att inneha förstaplatsen efter nio veckor. Även här gör Justin Bieber så gott han kan men vare sig hans hit Sorry eller nya singeln Love Yourself rår på Hello utan får nöja sig med andra och tredjeplatsen. Sverige bryter dock här mot trenden och i senaste upplagan av den svenska singellistan ligger Hello bara på en sjätteplats. Istället är det Alan Walkers Faded som är etta. Justin Bieber är tvåa.

Det är oklart om denna avvikande placering i Adeles segertåg är ett resultat av beslutet att inte släppa 25 via strömningstjänster (vars spelningar den svenska singellistan räknar in) likt Taylor Swift gjorde förra året med sitt album 1989. Adele kan dock trösta sig med att 25 likväl är det snabbast säljande albumet på många år och att hennes stundande turné med 105 konserter är helt slutsåld. Den 29 april kommer hon till Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.