SOLO. Nyligen sågs Daniel Adams-Ray på bild tillsammans med före detta Snook-kollegan Oskar Linnros för första gången på år. – Vi umgås och det är grymt, mer än så säger jag inte.
SOLO. Nyligen sågs Daniel Adams-Ray på bild tillsammans med före detta Snook-kollegan Oskar Linnros för första gången på år. – Vi umgås och det är grymt, mer än så säger jag inte.

Adams-Ray bryter mönster

För tolv år sedan slog Daniel Adams-Ray igenom med en av Sveriges illegalt mest nedladdade låtar. Nu han bryter han sina egna mönster tack vare internet, och hyllar Olof Palme med en ny låt.

ANNONS
|

År 2004 visste knappt någon vilka Daniel Adam-Ray och Oskar Linnros i duon Snook var. Deras låt Mister Cool kunde däremot ingen undgå. Den blev en enorm radiohit, men var också en av de låtar som laddades ner illegalt flest gånger det året.

– Det var en brytningspunkt då. Det fanns inga streamingtjänster, men folk var väldigt duktiga på internet. Vilket var tur för oss, säger Daniel Adams-Ray.

På den tiden hade Snook inget resursstarkt skivbolag i ryggen, utan blev några av de första artisterna att nå ut stort via internet. Under åren som följde hann de släppa två album, splittras och starta egna solokarriärer. Daniel Adams-Ray grundade dessutom modemärket Lagom Studios.

ANNONS

Nu har Adams-Ray släppt sitt senaste alster, EP:n För er. Det är första gången han frångår albumformatet, med skräckblandad förtjusning. För någon vars karriär startade samtidigt som internets omvälvning av musikindustrin kan det tyckas som att han är sent ute.

– Det är grymt att folk kan ta till sig musik när de vill och hur de vill. Men jag har alltid gillat att experimentera med mina låtar, då kan de behöva omges av andra låtar för att få en kontext, säger Daniel Adams-Ray.

Tre av de fyra spåren på EP:n är döpta efter personer: Isabel efter flickvännen, Michael efter Michael Jackson och Olof, som syftar till Olof Palme.

Är det en politisk låt?

– Så fort man uttrycker en åsikt är det väl politik, även om mina låtar är mer abstrakta och bygger på känslor snarare än pekpinnar. Men jag tycker att Olof Palmes arv och värderingar är relevanta i dagens politiska klimat. När vi klubbar igenom en lag som splittrar familjer på flykt är det dags att sätta det mänskliga i fokus igen.

Nästa släpp blir ett fullängdsalbum – på engelska. Det började när Daniel samarbetade med Avicii, och senare Fugeeslegendaren Wyclef Jean. Men grunden är också en barnbok.

ANNONS

– Jag inspireras av hur Pixar berättar historier med flera lager, och ville skriva något liknande. Snart började jag skriva låtar. Första släppet blir nog till hösten, säger Daniel Adams-Ray. Wyclef är med på en låt.

Men först ska han ut på sommarturné runtom i Sverige. Till Göteborg kommer han under Way out west. Förutom Göteborgspubliken ser han mest fram emot se ungdomsidolerna Massive Attack.

– Jag har lyssnat på dem i 15 år, så jag har nog nästan för höga förväntningar.

Daniel Adams-Ray

  1. Föddes i Kenya 1983 och flyttade till Sverige 1998.
  2. Började göra musik tillsammans med Oskar Linnros 2002, i hiphopduon Snook. Genombrottet kom 2004 med låten Mister Cool. Snook släppte albumen Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit och Är.
  3. 2010 släpptes Daniel Adams-Rays första soloalbum, kritikerhyllade Svart, vitt och allt däremellan och singeln Gubben i lådan blev den mest streamade låten på Spotify samma år.
  4. 2013 kom uppföljaren Innan vi suddas ut och singeln Precis som jag uppnådde platinastatus.
  5. I maj släpptes nya singeln Isabel, och EP:n För er kom 21 juni.
ANNONS