Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adamo lämnar Fårösund - trött på "haters"

Filip Adamo, son till Amelia och med mångårig erfarenhet från musikbranschen, tvingas ge vika för intoleransen i Fårösund. "Vi orkar inte stå emot längre", skriver han i ett öppet brev,

Det är Helagotland.se som publicerar det öppna brevet från Filip Adamo och hans fru Lina Adamo. Filip Adamo har många års erfarenhet från den svenska musikbranschen och har jobbat nära ett stort antal kända artister. Filip Adamo har bland annat suttit i den svenska jurygruppen till Eurovision song contest. Han är dessutom son till tidningsdrottningen Amelia Adamo.

Efter att bland annat ha arrangerat konserter i gotländska Bungenäs driver paret Filip och Lina Adamo sedan två somrar tillbaka en foodtruck i Fårösund, Orlando's Jamaican. 

Bilen, med rätter som Pineapple Chow och friterade sötpotatis, stod placerad alldeles intill färjeläget och fick snabbt mycket positiv uppmärksamhet. Men nu vittnar paret Adamo också om intoleransen och den öppna rasismen som riktats mot dem och framförallt deras anställda.

"Redan första sommaren 2014 kom en granne förbi och skrek om att vi skulle “stänga av den där jävla apmusiken”. Det var sommaren då en av våra anställda fick höra om hur han och hans hudfärg inte var önskvärd i Fårösund. Han var då 16 år och kom så långt från Fårösund som Visby. Redan den där första sommaren fick vi förstått att inte alla älskade något nytt och annorlunda", skriver Adamo i det öppna brevet.

Vidare berättar han om grannar som kom med öppna hot och hur deras DJ, som spelade Bob Marley och annan välkänd reggae,ska ha utsatts för ett försök till misshandel.

Inför sommaren har paret lämnat in ansökan om de sedvanliga byggloven och serveringstillstånden, men det har också kommit in en rad överklaganden. Filip Adamo menar att anklagelse om fylla och hög musik bottnar i rasismen och fördomar.

Därför har man nu valt att hålla att in öppna i sommar som planerat. Adamo har dessutom andra projekt, bland annat en teatersatsning i Stockholm.

Såhär skriver han på Helagotland.se

"Det ni tror är en vinst, att ni fick som ni ville, är något annat; ni ödelägger långamt er egen bygd. Till alla er andra gäster kan vi bara beklaga och be om ursäkt för att vi inte orkade distansen ut. Vi hoppas att ni förstår oss!Tro nu inte att Ni haters vinner, aldrig att vi lägger oss ner så lätt. Aldrig. Vi ska bara hitta ett nytt hem för sommaren, någonstans där det är ok att vara annorlunda. Och det är inte i Fårösund."