Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nanna Johansson. Driver med floskler, kvinnobilder och mansideal.

Absurda allvarliga råd att skratta åt

Hon listar djurrikets sämsta pojkvänner, petar i ojämlika förhållanden och visar framsidor på historiska tjejtidningar från stenåldern och framåt. Nanna Johanssons senaste seriealbum ringar in sin samtid.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

Seriealbum
Nanna Johansson
Naturlig skönhet
Galago

Vissa saker är olämpliga att läsa på tåg. Passagerare förväntas vara tysta, och inte fnysa eller muttra åt sådant de läser, som ”… då var det en tjej som gick förbi mig och tog ett ordentligt tag om min ena skinka och klämde till. Jag hann inte reagera då hon kom upp bakifrån och försvann lika snabbt igen. Efteråt önskar jag att jag att jag varit snabbare och fått tag i henne och anmält henne för om en kille hade gjort likadant på henne tror jag det blivit ett jäkla liv.”

Just det är inte en satir av Nanna Johansson, utan signaturen Christian som delar med sig av den gång han blev sexuellt utsatt till SVT, som samlade in berättelser när #metoo just hade kommit igång. Det var särskilt slutklämmen jag hade svårt att släppa – inte minst som Christian påstår sig jobba som polis.

Nanna Johansson är heller inte lämplig offentlig läsning. Det är svårt att vara tyst, att inte skratta, fnysa eller vilja dela med sig av alla godbitar till grannen. 

Sidan med titeln Ett samtal som aldrig någonsin ägt rum både föregriper #metoo-diskussionerna och skildrar det där som Christian och många andra inte har fattat. En man säger till en annan: ”Det är så himla jobbigt, så fort jag loggar in på dejtingsidor så får jag en massa bilder på fittor skickade till mig. Man ba: ’Jaa, din fitta är våt, men innan du visar den för mig kan du väl åtminstone säga hej.’”

Nanna Johanssons femte seriealbum kallas för självhjälpsbok, inte på allvar förstås, men för den som struntar i de absurda råden som ofta prickar samtiden rätt blir den på ett sätt just det. För det hjälper ju att skratta åt eländet. Johansson lanserar programidén med en snygg kändis som möter ”Fula och vanliga människor på stan” (men den finns kanske redan?) och öser på med klickbetesrubriker ("Urgulliga pingvinbabyn smalchockar alla på bussen – Du kan inte gissa vad som händer sen”). Hon listar djurrikets sämsta pojkvänner, petar i ojämlika förhållanden och visar framsidor på historiska tjejtidningar från stenåldern och framåt.

Vissa av albumets rutor är mindre fokuserade, men Johansson är bra på att servera allvar i form av färgglad humor.

Skönhet på insidan driver med floskler i självhjälpsmetoder som att tänka positivt, älska sig själv och leva varje dag som om det vore den sista. Skönhet på utsidan bjuder bland annat på Sommarens skönhetstips, som blir extra vass då de skruvade råden ändå ligger så nära verkligheten och den kamp  som framför allt kvinnor för mot sina egna kroppar, utseenden och förväntningar. För det som beskrivs som naturlig skönhet är ju sällan just naturlig.