Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

70 världspremiärer på Göteborgs filmfestival

40-års jubilerande Göteborgs filmfestival presenterade sitt program på tisdagen. Filmen om gayikonen Tom of Finland inviger. Vinjettfilmen är gjord av Johannes Nyholm.

Programmet presenterades liksom i fjol i NK:s skyltfönster mot Östra Hamngatan. Innanför satt press och branschfolk i Konserthusets avlagda fåtöljer, utanför i duggregnet samlades festivalintresserade och nyfikna i en liten klunga.

I år har varuhuset släppt till lite mer utrymme i fönstret som även kommer att användas under festivalen till filmprat med kända och okända, samt musik. Med publik både inne och ute.
- Det känns lite annorlunda att presentera en 40-årsjubilerande festival, det gör att vi har sett tillbaka på festivalens historia, säger Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare.

Själv besökte han Filmfestivalen första gången 2001. Då var han tonåring och reste till Göteborg från Kalmar.

- Det var en fantastisk upplevelse, i Kalmar var jag ofta ensam i salongen på filmer jag tyckte om. Här var det folkfest. Jag tycker fortfarande att det finaste är kombinationen av film med konstnärliga ambitioner och folkfest.

Årets invigningsfilm Tom of Finland, som visas på 40 biografer i Västsverige samtidigt som på Draken, handlar om den finske gayikonen vars homoerotiska teckningar numera även hamnat på finska frimärken. Den tävlar om priset för bästa nordiska film och en miljon kronor tillsammans med sju andra filmer, bland andra Rojda Sekersöz Dröm vidare, om Mirja som vill bryta sig loss från sitt kompisgäng efter avtjänat fängelsestraff och Katja Wiks Exfrun, om tre kvinnor i olika faser av en relation. Även Amanda Kernells Sameblod ingår i klassen Best Nordic film.

Festivalen har tidigare annonserat ett fokus på samisk film. Ett annat tema går under rubriken Gudar och människor, 19 filmer visas där religionen spelar en viktig roll. Temat innehåller även flera seminarier, och en specialvisning i en kyrka, en moské och en synagoga.

Årets hederspris går till danska regissören Lone Scherfig vars senaste film Their finest, om ett brittiskt center för propagandafilm under andra världskriget, får nordisk premiär. Debutfilmen Italienska för nybörjare från 2000 visas också.
Sedan tidigare är det klart att de belgiska bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne kommer.

Över 70 filmer får världspremiär, däribland Stalins couch regisserad av Fanny Ardant med ingen mindre än Rysslandsvännen Gérard Depardieu i rollen som Josef Stalin på analyssoffan. Avslutningsfilm blir isländska Rift, en psykologisk thriller om ett förhållande som tar slut.

Årets vinjettfilm är gjord av Johannes Nyholm. En animerad historia med knorr i samma teknik som hans tidigare kortfilm Drömmar från skogen.