Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

7 saker du inte visste om kvinnorna bakom Dolda tillgångar

Katherine Johnson, Mary Jackson och Dorothy Vaughan spelade en enorm roll för både USA:s rymdkapplöpning och det svarta folkets kamp för rättvisa. Trots det är det få som känner till dem – tills nu. Här är sju saker du bör veta om kvinnorna bakom filmen Dolda tillgångar.

Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson var hjärnorna bakom en av historiens största bedrifter – astronauten John Glenns uppskjutning i rymden 1962.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots det är det få som känner till kvinnorna.

Det är först nu, i samband med filmen Dolda tillgångar (Hidden figures), som deras liv blir mer kända för allmänheten.

Inte ens Taraji P. Henson, som har en av huvudrollerna, ska ha känt till historien innan hon fick manuset.

LÄS OCKSÅ: 25 skådisar som spelat riktiga personer på film

Nasa menar dock att man inte på något sätt har dolt historien om Katherine, Dorothy och Mary. 

På sin hemsida skriver de att de har lyft fram kvinnorna på samma sätt som ”andra fantastiska Nasa-medarbetare” och tillägger att man är nöjd med att filmen kommer sprida kunskap om deras insatser till en ännu större publik.

LÄS OCKSÅ: De mäktigaste storfilmerna 2017

Filmens skådespelare berättar för CNN (se en längre intervju i videospelaren nedan) att de tycker att filmens berättelse och budskap är högaktuellt 2017, även om filmen utspelar sig på 60-talet.

– Jag tror inte att man hade uppnått något så oerhört som att skicka en människa till månen om man hade låtit saker som ras och kön stå i vägen för det målet, säger Janelle Monae, som spelar Mary Jackson i Dolda tillgångar. 

Filmen, som har svensk premiär på fredag kväll, kan vinna tre priser på Oscarsgalan natten mot måndag och anses vara en utmanare till favoriten La La Land när det gäller kampen om priset för bästa film. Dolda tillgångar har redan tidigare under galasäsongen tilldelats en SAG Award i kategorin bästa ensemble.

Klicka på bilderna i bildspelet för att läsa mer om kvinnorna.