Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

49 byggnader berättar. Västra Götalands län från 1943 till idag

När västsvenska kommuner själva fått välja ut vilka byggnader de vill visa upp i en ny bok, har spannet blivit stort - både arkitektoniskt och tidsmässigt.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Det är möjligt att jag åkt förbi Folkets hus i Lilla Edet utan att lägga märke till det. Sverige är fullt av sådana halvtrista byggnader som inte kommunicerar utåt. Huset är byggt 1952, men fasadmaterialet tycks ha stått emot tidens tand. Prefabriceringen hade ännu inte hunnit erövra byggmarknaden. Skärskådar man bilden ser man att det tidstypiska gula teglet livfullt skiftar i färg. För det är ett fotografi jag tittar på, i boken 49 byggnader berättar.
De flesta byggnaderna är belägna på andra ställen än storstäderna. På orter som stämplas som platser där inget händer. Vi har mer New York och Hongkong i huvudet än medelstora svenska kommuner när vi jämför puls. Men på femtitalet kom folk farande från hela trakten för att dansa på Folkets hus. Modet dikterade smal midja och vida, vippande kjolar. Elvis och rock'n'roll. Interiören i Lilla Edet lär vara så gott som intakt.
Kommunerna själva har valt ut vilka byggnader de vill visa upp. Spannet är jättestort både arkitektoniskt och tidsmässigt. Jag uppskattar den lite torra och instrumentella framställningen, med helsidesfotografier och informerande text bredvid. Bakom miljöerna växer en historia fram som vittnar om olika decenniers ideal och förväntningar. Varför mötte de beskedliga stjärnformade hyreshusen i Rydal sådant motstånd när de uppfördes 1951-53? Jo, de avtecknade sig mot ett annat, mera småskaligt Sverige, där det inte var prio att förhäva sig. Några sentida exempel som sticker ut är intressant nog museer, akvarellmuseet i Skärhamn, Vitlycke i Tanum och Nordens ark får väl också räknas dit. Flerbostadshusen är däremot starkt underrepresenterade. Göteborg slår, hör och häpna, till med en avståndsbild på Norra älvstranden.
Vem tar först utmaningen att inför framtiden bygga okonventionellt, kreativt och spännande för dem som inte är höginkomsttagare eller har gjort boendekarriär? Ett ruggigt ord för övrigt.