Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 400 tjänster, varav cirka 25 chefstjänster, ska bort från Danmark Radio.

400 får lämna Danmarks Radio – oppositionen kritisk

Var femte krona i budgeten ska bort och för Danmarks Radio kostar det både i antalet kanaler och anställda.

Hälften av tv-kanalerna i linjär-tv försvinner, antalet radiokanaler minskar från åtta till fem. Och uppemot 400 anställda får lämna public service-bolaget.

Att det ska sparas 20 procent av bolagets budget kommande fem år, vilket motsvarar 773 miljoner danska kronor, stod klart i samband med överenskommelsen mellan Danmarks regering och Dansk Folkeparti i juni. Nu presenterar DR sparplanen för att anpassa sig till de nya ramarna i public service-kontraktet.

Totalt handlar det om årliga besparingar på omkring 420 miljoner danska kronor när sparpaketet är fullt genomfört 2021, uppger Danmarks Radio i ett pressmeddelande.

"Det har fattats ett politiskt beslut om att reducera DR:s ekonomi med 20 procent. Det blir hårt, men vi har tagit oss an uppgiften. Samtidigt har vi en ambition att utveckla DR på bästa sätt för framtida generationer inom ramen för de nya politiska och ekonomiska ramarna", säger generaldirektör Maria Rørbye Rønn i en kommentar.

Mellan 375 och 400 tjänster väntas försvinna från organisationen, varav ungefär 25 chefsjobb. Stora besparingar ska göras på administrationen, bland annat genom omfattande organisationsförändringar.

Kritisk opposition

När det gäller Danmarks Radios sajt dr.dk ska det framöver avstås från "längre och fördjupande artiklar" där, enligt det nya public service-kontraktet som visar vilken väg Danmarks Radio ska gå med en krympt budget. Oppositionen är kritisk och anser att partierna som står bakom överenskommelsen kommer alltför nära DR:s redaktionella prioriteringar genom framför allt den skrivningen.

- Det är ett oroande steg, som påverkar danskarnas förtroende för oberoende och fria medier, säger Morten Østergaard, partiledare för Radikale, till Ritzau.

Med det nya kontraktet har regeringen och Dansk Folkeparti tagit på sig en redaktörshatt, anser Alternativets mediepolitiske ordförande Rasmus Nordqvist. Socialistisk Folkepartis Jacob Mark tycker att politikerna i stället borde stärka oberoende medier.

- De är ju en motvikt till fake news och de utländska giganternas dominans, säger han i en kommentar till Ritzau.

- Man ska inte gå in och detaljstyra hur ett mediehus som DR skriver sina artiklar. Vi bor ju inte i en bananrepublik.

Vid en pressträff säger DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn att vissa delar av kontraktet ger mindre detaljstyrning.

- Och i några delar har detaljnivån skärpts ytterligare. Det är klart att vi gärna hade varit utan det, säger hon.

Mer dansk musik

DR:s nya kontrakt innebär mer fokus på färre kanaler, mindre konkurrens om nyheter med tidningar och mer dansk musik, enligt Dansk Folkeparti gruppledare Peter Skaarup.

- Det har varit viktigt att säkra att det är några grundläggande saker som DR levererar till danskarna. Det är public service, det som danskarna inte får någon annanstans ska de få hos DR, säger han till Ritzau.

Just att DR begränsas i skrivna nyheter på nätet välkomnas av organisationen Danske Medier.

"Det råder inget tvivel om att gratis nyheter på nätet minskar medborgarnas incitament att betala för nyheter hos tidningar och magasin", säger direktören Morten Langager i en skriftlig kommentar.

En ny kanalportfölj för Danmarks Radio innebär att antalet tv-kanaler linjärt minskar från sex till tre, och att det blir fem i stället för åtta radiokanaler.

"Bakgrunden är både de nödvändiga besparingarna och för att säkra att DR kan fokusera ännu mer på den digitala omställningen", säger generaldirektör Maria Rørbye Rønn i ett pressmeddelande.