Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungliga Biblioteket. Arkivbild.

30 miljoner i donation till KB och Riksarkivet

Funderar du på vad man skrev om i svenska dagstidningar åren 1734–1906? Tack vare en donation på 30 miljoner kronor kan Kungliga biblioteket (KB) och Riksarkivet nu digitalisera allt återstående material från det upphovsrättsligt fria svenska pressarvet.

"Vi är mycket glada för den här stora donationen som gör att dagstidningarna blir brett tillgängliga", säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg och riksarkivarie Karin Åström Iko i ett pressmeddelande.

De äldre tidningar som i dagsläget finns digitaliserade kommer främst från storstäderna.

"Ur ett demokratiskt perspektiv är det nödvändigt att presentera den fullständiga utgivningen av landets dagstidningar, från vartenda hörn av Sverige", säger Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie.

Projektet förväntas pågå till år 2022 och tidningarna ska löpande publiceras i KB:s tjänst Svenska dagstidningar. Där finns tidningarna gratis att ladda ned. Dessutom ska materialet bli tillgängligt med hjälp av så kallad OCR-tolkning, som gör sidorna läsbara även för maskiner.

Arcadia är en välgörenhetsstiftelse, grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Stiftelsen stöttar "välgörenhet och vetenskapliga institutioner som bevarar kulturarv och miljö" och har sedan grundandet 2001 donerat över 500 miljoner amerikanska dollar till projekt världen över.

Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig summa för hur mycket pengar stiftelsen totalt har donerat sedan 2001.