Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"2017 kan bli ett nytt rekordår"

Kvinnor saknas på de största scenerna. Som vanligt. Men i stort sett är GP:s Johan Lindqvist nöjd med konsertåret 2017.

Jodå, det blir ett fint konsertår även 2017. Förstås. Vi har ju blivit nästan generande bortskämda under många år nu. Visserligen säger många artister att det är svårt att göra regelrätta turnéer numera, alltså enligt den gamla modellen att man släppte en platta, och sedan åkte ut och spelade i ett antal månader.

Istället spelar många mest hela tiden vilket ger större rörlighet både geografiskt och i kalendern. Inte mig emot, det blir roligare så. Publiken verkar också trivas. Under helgen som gick kunde Göteborgs evenemangs- och arenabolaget Got Event stolt presentera rekordsiffror för 2016. Aldrig tidigare har så många, 1,8 miljoner fördelat på totalt 411 olika arrangemang, besökt stans arenor. Då har man visserligen räknat samman statistiken för både musik och idrott, men visst är det häftigt. Sedan kan kanske inte Got Event räkna med att starka lok som Håkan Hellström på Ullevi och ett guldjagande Frölunda Indians levererar varje år.

Håkans Ulleviplats permanentad

Eller så är det precis det man kan. Håkan Hellström tycks ha bokat en mer eller mindre permanent plats på Ullevi. Det blir två kvällar även i sommar och det som första gången kändes som en helt unik händelse har blivit till en göteborgsk tradition. Nu har jag för första gången hört spontana kommentarer om att "inte nu igen, det här blir tjatigt", men å andra sidan säljer ju biljetterna slut lika snabbt som tidigare. Det är svårt att argumentera mot ett sådant publiktryck när det dessutom är en helt unik liveartist som står på scenen. Det kan mycket väl bli ett nytt rekordår under 2017.

Som alltid på somrarna är det säkra kort som gäller. Per Gessle på en joyride i juni-juli-augusti kan inte misslyckas och med Green Day på Slottsskogsvallen har man bokat in garanterad underhållning i form av ständige punksmällaren Billie Joe Armstrong. Coldplay till Ullevi - det var på tiden - och Lana Del Rey är förstås en lika kommersiell som utsökt, tidig bokning till Way out West.

Vissa minus

Mycket är sig likt. Det stora utbudet av breda artister är förväntat och Summerburst pumpar på. Tyvärr finns det också några lika förhandstippade minusposter. Som att artistutbudet inte speglar Göteborgs befolkning. När spelar en arabisk artist för första gången på Ullevi? 

Och det ser tyvärr ut att bli ännu ett konsertår där de stora artisterna inom listpop, soul, hiphop och r&b inte kommer till Göteborg. Och så saknas det kvinnor på de största scenerna - igen. Way out West gör ett bra jobb i de grenarna men kan inte ensamt väga upp nödkosten under resten av året. Här behövs en förändring. Somliga stenar är svårare än andra att knuffa upp för berget. Men det finns ingen anledning att sluta kämpa.

Besök de mindre scenerna

Till sist. Ni som "bara" brukar gå på de största konserterna. Ger er själva en kväll på Pustervik, Storan, Nefertiti, Sticky Fingers eller någon av de andra ännu mindre scenerna. Där finns massor av upplevelser att hämta.