Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Niklas Natt och Dag får utmärkelsen Årets bok för sin debutbok "1793". Pressbild.

"1793" är Årets bok

En rå bladvändare från Bellmans tid får priset Årets bok på Bokmässan i Göteborg. Pristagaren Niklas Natt och Dag har redan börjat skriva på fortsättningen till den hyllade mordgåtan "1793".

Det är bara ett år sedan han debuterade med "1793". I november förra året fick Niklas Natt och Dag Svenska deckarakademiens debutantpris och vid det här laget har boken sålts till omkring 30 länder, däribland England och USA där boken ges ut i vår.

Men vägen till framgången har inte varit så spikrak som det kan verka.

- Den här boken var ingen räkmacka att få publicerad. Den blev refuserad många gånger och jag har skrivit om den väldigt många gånger. Till slut tänkte jag "okej, fine, den kommer inte ut, men vad kul det var ändå!", säger Niklas Natt och Dag.

Ensam barndom

Själv har han alltid använt böcker som en sorts eskapism. Han beskriver sin barndom som ensam, men i hemmet fanns litteraturen alltid tillhands.

- Jag ville bli författare från första stund för jag tänkte att det här är det finaste man kan vara. Du kan vara ett sällskap åt någon som inte har något.

Varför utspelas hans debutbok just på 1700-talet? Och varför är "1793" så genuint läskig och ibland så äcklig att den får de mest hårdhudade läsare att baxna? Det är frågor som Niklas Natt och Dag ofta får svara på.

På A svarar han att den tonårige Niklas snöade in på Bellman efter att ha inspirerats av seriefiguren Arne Ankas kärlek till Fred Åkerströms Bellmantolkningar. Och på B att han inte bara var ensam som barn utan också nervös, orolig och "irrationellt rädd".

- På grund av det läste jag mycket skräck. Det är den stora magin med litteratur att vi kan hantera svåra känslor i en säker miljö. Det där gjorde att jag långsamt blev mindre och mindre rädd för saker. Men när man har förläst sig på en genre får man lite av ett hantverkarperspektiv på det och tänker saker som "oh, det hade varit ännu läskigare om han hade överlevt och blivit lemlästad".

"Förälskad i tiden"

Det var inte helt självklart att det skulle bli en uppföljare till "1793". Niklas Natt och Dag försökte först skriva något helt annat, men blev inte nöjd med resultatet. Nu har han tre kapitel kvar av vad han kallar för "surdegen av vad som kommer att bli '1794'". Efter den boken är det tänkt att "1795" ska följa.

- Jag hade inte tänkt mig det här som början på en trilogi från början. Men jag är väldigt förälskad i den här tiden och när det öppnade sig en möjlighet att få stanna kvar i den så tog jag den, säger han.

Men det blir bara en trilogi, inte en serie deckare i arton delar, lovar han – i hyfsat bestämd ton.

- En trilogi är ett hanterbart format. Jag har räknat ut att om jag fortsätter på årtalsmönstret och skriver fyra böcker om året så hinner jag börja skriva science fiction precis innan jag går i pension.