Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

16-åriga Lava: Snälla sluta sextrakassera

16-åriga Lava Franck besökte festivalen Way out West för första gången. Men under Major Lazers spelning hände något hon inte var beredd på. Enligt henne kom en man fram och tog henne på rumpan och låren.

Lava Franck har tidigare gått på en hel del konserter. I år var hennes första besök på Way out West. Tillsammans med ett gäng kompisar stod hon långt fram i publikhavet under Major Lazers spelning på fredagen. Då ska en man ha kommit fram och tafsat på henne.

– Han kom bakifrån och det var så packat med folk. Många var påverkade av alkohol och annat, men jag var inte en av dem. Han tog mig på rumpan och låren. Jag sa till honom att sluta, men han lyssnade inte, säger hon.

Enligt Lava grep hennes vänner in och sa ifrån vilket gjorde att mannen slutade och försvann från platsen.

– De blev ganska upprörda, så då slutade han och sprang iväg. De var inte så glada. Om han inte slutat hade jag försökt säga till mer själv, men det är mycket lättare sagt än gjort.

Något liknande har Lava Franck inte varit med om tidigare.

– När jag väl kände hans händer på mig tänkte jag: "Nej det här är sådant man läser om, det ska inte hända mig".

Skrev av sig: "Snälla sluta"

Efteråt skrev hon ett inlägg på Facebook och berättade om händelsen:

"Way out West är överlägset den stora festival i Sverige med minst sexuella övergrepp - och ändå blev jag och två bekanta tjejer (minst) jag pratat med utsatta för det. Det kan inte vara hållbart. Ni som gör detta - ni påverkar folk, inte mig, för jag vill inte låta det komma åt mig, men ni kommer innanför andras skinn och ni kan verkligen förstöra folks integritetskänslor och till och med liv. Snälla sluta.", skrev hon bland annat.

Totalt har tre fall av sexuellt ofredande polisanmälts under Way out West. Ett av dessa skedde under Major Lazers spelning. Arrangören har tidigare sagt till GP att de uppmanar alla att polisanmäla övergrepp.

– Genom att polisanmäla visar man tydligt att det är ett brott. Just i de här frågorna kanske det är extra viktigt att de registreras som brottsliga handlingar så inte någon där ute lever i en illusion om att det är något som på något sätt skulle vara det minsta okej, att ofreda en annan människa, säger presskommunikatören Joakim Skoglund hos arrangören Luger.

Polisanmälde inte: "Surrealistiskt"

Men i skrivande stund har ännu inte Lava Franck polisanmält övergreppet hon var med om. Hennes omedelbara reaktion var istället att skriva av sig i sociala medier för att visa andra tjejer att de är inte är ensamma.

– Det har aldrig hänt mig förut och jag hade ingen aning om hur det skulle kännas. Jag blev jätteäcklad och arg. Facebook blev första stället att avreagera sig på. Men samtidigt är det ett samhällsproblem och det är så lite ärenden som hanteras, gås igenom och få blir straffade. Det är något som behöver jobbas med, att alla sexuella trakasserier tas på allvar.

Men hon funderar ändå på att polisanmäla händelsen.

– Klok arrangör tycker jag, han har helt rätt. Jag har alltid brunnit för lika rättigheter, men när det hände mig var det en helt annan upplevelse. Surrealistisk. Inte positiv.

"Det är allas kamp"

Dessutom menar Lava Franck att det behöver spridas mer kunskap och att alla måste hjälpa till med att förhindra sexuella övergrepp.

– Det är ganska tabubelagt. Folk kan så lite, så då är det läskigt att prata om. Därför är det viktigt att alla säger till, det är allas kamp. Det är viktigt att dela sina erfarenheter med varandra. Man är aldrig ensam.

När Göteborgspolisen får höra Lava Francks resonemang svarar presstalespersonen Ulla Brehm att självklart ska man anmäla sexuella övergrepp.

– Blir man utsatt för brott så är det viktigt att man anmäler. Det är enda möjligheten för polisen att hjälpa till eller ens få reda på att ett brott har skett, säger hon.

LÄS MER: Personal utsatt för sexuellt ofredande under Way out West

LÄS MER: Sexuellt ofredande i publiken under Way out West