Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

13 sätt att fira Star Wars-dagen

Må kraften vara med dig. Idag firar miljoner av filmfans Star Wars-dagen. Här är 13 saker du kan göra för att uppmärksamma dagen.

Att det är just den 4 maj som kommit att bli Star Wars-dagen har att göra med den lekfulla kopplingen mellan "May the force..." och "May 4th" och den gängse uppfattningen är att det går att spåra till 1979 då Margareth Thatcher tog plats som Storbritanniens första kvinnliga premiärminister.

En annons riktat till Thatcher ska ha innehållit hälsningen "May the 4th be with you, Margareth. Congratulations".

LÄS OCKSÅ: Hemliga hyllningarna i nya Star Wars-filmen

Det dröjde dock långt in på 2010-talet innan Star Wars-dagen slog igenom hos den breda massan. I dag uppmärksammas dagen till och med av Starwars.com, och det om något är väl ett tecken på att det blivit en etablerad temadag.

Artikeln fortsätter efter videoklippet.

Där kan man bland annat ta del av mängder av recept på temat Star Wars. Vad sägs om blå mjölk, Mynock wings, eller Bantha-burgare?

LÄS OCKSÅ: Tio Star Wars-karaktärer som förtjänar en egen film
LÄS OCKSÅ: Sex oväntade saker som låter som Chewbacca

Ett givet alternativ är väl annars att se om någon av filmerna, förslagsvis Episod IV som ju fyller 40 i år. Kom bara ihåg en sak: Han Solo sköt först.

I bildspelet här ovan har vi samlat ett antal olika saker som du kan göra med familj och vänner för att fira Star Wars-dagen på ditt eget sätt.