Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

13 biosuccéer som blir hela filmuniversum

Filmuniversum, där flera filmer utspelar sig i samma värld, är det nya svarta i Hollywood. Utöver etablerade serier som Marvels hjältar och X-Men är horder av flera på gång: Från Ghostbusters till Kung Arthur.

Från Iron Man och Batman till King Kong och Star Wars. I Hollywood är just nu det hetaste ledordet "filmuniversum". Efter Marvel lyckades slå ihop sina superhjältar i kassakon "The Avengers" följer horder av filmserier i samma spår.

Tanken är att flera filmer ska komplettera varandra, och existera i samma värld, utan att för den delen behöva vara regelrätta uppföljare. Där sidokaraktärer och berättelser kan existera vid sidan av sina mer kända vänner under ett och samma tak. 

Den nya trenden

Under 2017 kommer vi se flera filmer, och filmserier, ta steget ut och förvandlas till ordentliga "cinematic universes", som det också kallas.

LÄS MER: Här är nya Spider-Man-trailern

Redan förra året sparkade Warner Bros igång sitt DC-universum med "Batman v Superman: Dawn of Justice" som nu kommer få tillökning av "Wonderwoman" och "Justice League", och "Star Wars" levererade sin första sidohistoria med "Rogue One: A Star Wars Story" i julas för att nästa år fylla på ytterligare med en fristående Han Solo-film. 

En miljardindustri

Trots att konceptet är uråldrigt, och gjorde sin ordentliga debut på vita duken under 30-talet med monsterfilmer om Dracula, Frankenstein och Vargmannen, så har Hollywood lagt i en extra växel under det senaste årtiondet med allt från "X-Men" till ovannämnda "The Avengers".

LÄS MER: King Kong rena popcornfilmen

Och tittar vi på på Marvels universum av filmer, med "Iron Man", "The Avengers" och "Guardians of the Galaxy" i fronten så har de än så länge 14 filmerna tillsammans dragit in över 10 miljarder dollar. Något som säkerligen andra filmbolag vill lyckas efterhärma. 

I bildspelet här ovan kan du se vilka filmuniversum som redan är igång, vilka som lanseras under året och som planeras inför framtiden. Hur många har du koll på?