Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

103 författare sätter press på Bokmässan

103 kulturarbetare har skrivit på debattartikeln "En nazifri Bokmässa 2017".Mässans arrangörer kan inte vara hur slappa som helst, säger initiativtagaren, författaren och journalisten, Lisa Bjurwald.

103 personer, författare, journalister, fotografer, publicerade på tisdagen en debattartikel på Expressen.se. "Bokmässan erbjöd monterplats åt just de krafter som ligger bakom en majoritet av hoten mot landets kulturutövare, såväl besökare som deltagare drabbades av rörelsens trakasserier", skriver undertecknarna. Bland dessa märks ordföranden i Författarförbundet Gunnar Ardelius och Journalistförbundet Jonas Nordling liksom Ann-Louise Gustavsson förlagschef på bokförlaget Atlas och Lawen Mohtadi förläggare på Natur&Kultur.

- Jag kan numera inte hålla en offentlig föreläsning på ett vanligt bibliotek, säger Lisa Bjurwald som skrivit flera böcker om högerextrema rörelser. Det sätter sig 20 personer på första raden och fotograferar. Jag står nog ut, men allmänheten tycker det är obehagligt.

- Det är som på en musikfestival, eller i ett kommentarsfält, man ska inte bjuda in folk som får andra att känna sig otrygga, säger hon. I och med att Bokmässan upplåter en monterplats legitimerar man sådana här rörelser. Men även om de högerextrema är det största hotet ska man inte blunda för dem långt ut på vänsterkanten utan titta på dem också, fortsätter hon.

Uppmaningarna till bojkott innan mässan förklingade i stort sett ohörda. Varför lossnade det för er nu?

- Många skriver på därför att de ser på det annorlunda efter mässan. Förut hade man kanske en mer teoretiskt bild. Nu har man sett att detta är en hotfull och antidemokratisk rörelse.

Även politiker, lärare och en engagerad allmänhet som varit på mässan har hört av sig, säger Lisa Bjurwald. Därför kommer uppropet att läggas ut på nätet, så att alla som vill kan skriva på.

Vad händer nu?

- Vi hoppas att det här kan ruska om Bokmässan. Att författare och några små förlag protesterar spelar kanske inte så stor roll ekonomiskt, men om de stora förlagen protesterar ...

Läs också: Upprop för "nazifri" bokmässa