Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeppe Wikström och Malin Clausson. Bild: Peter Nerström/Max Ströms förlag/Elisabeth Alvenby

100 svenska me too-berättelser samlas i ny bok

"Förhoppningen är att bidra till verklig förändring", säger Jeppe Wikström på förlaget Max Ström.

 

 

Vittnesmålen om övergrepp och sexuella trakasserier fortsätter att bli fler och fler. Det som började med hashtaggen #metoo, efter avslöjanden kring filmproducenten Harvey Weinstein, har vuxit sig större och större. 

Nu samlar bokförlaget Max Ström samman vittnesmål från hela Sverige i boken 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras. Boken skickas till tryckeriet redan på fredag och ska komma ut i december.

Ska delas ut till anställda

Tanken är att boken ska göra praktisk nytta på svenska arbetsplatser, Flera stora företag har redan visat intresse för att köpa in boken och dela ut den till sina anställda.

– Det gemensamma för alla berättelser vi fått till oss är dels att förövaren är man, och dels att det finns chefer som fått veta vad som pågår men som sett mellan fingrarna. Det måste förändras och alla måste fundera över hur man kan bidra till det, säger Jeppe Wikström på Max Ström som ger ut boken i samarbete med Allbright-stiftelsen.

Malin Clausson, journalist på bland annat gatutidningen Faktum och tidigare på GP, är en av dem som hjälpt till att samla in berättelser. 

Flera berättelser från Göteborg

– Jag har bidragit så gott jag kunnat, och fått in berättelser av kvinnor där en del vill vara anonyma och andra är angelägna om att medverka med sitt namn, berättar Malin Clausson som gillar att boken ska kunna användas i ett närmast folkbildande syfte.

De tio frågorna i boken är tänkt som stöd för den enskilde läsaren men också fungera som underlag för arbetsgrupper som vill ta tag i hur man själv har det på jobbet.

– Jag hoppas att det här är en rörelse som aldrig kommer att dö, men också att behovet av den blir mindre och mindre, konstaterar Jeppe Wikström.