Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Överraskande besök

Ett mästerverk berättar heter en brittisk serie i Kunskapskanalen som jag varmt rekommenderar. Med hjälp av välformulerad konstexpertis väcks liv i målade mästerverk från renässansen och senare. Det blir en sorts dokumentärer som pilar genom historien, som förklarar målningarnas tillkomst och senare öde in i våra mest prestigefyllda museer. Själv tycker jag det är lika magiskt som det en gång var när luckorna i adventskalendern skulle öppnas. Barnslig glädje!

Det handlar om en riktig fast förtida adventskalender – Jan van Eycks mästerverk Bebådelsen från 1435. Det är en målning som inte är stor i formatet men kompakt av suverän konstnärlig teknik och oerhörda betydelser.

Den skildrar hur Jungfru Maria får oväntat besök av ärkeängeln Gabriel i surrealistiska regnbågsvingar och iförd en sanslöst vacker, minutiöst målad änglamantel. Lapis lazuli och guld. Maria fäller ut sina båda händer i förvåning och hänförelse och av magen att döma är hon kanske redan på smällen med Guds son. Bebådelsen var ett ganska vanligt motiv under 1400-talet, men i det sammanhanget var van Eyck renässansens mest briljante minimalist.

Det är alltså en målning om framtiden, om vad som komma skall men den framtiden gäller nu också målningen i sig. Som så ofta försvinner målningen några hundra år och dyker sedan upp hos en kung eller tsar för att sedan överleva både vanskliga resor och renoveringar. Bara detta att fyra ryska snickarbröder skulle hyvla av målningen från en ekbräda och limma den på en duk 1865 är en rysare.

Miljardären Andrew Mellon lyckas sextio år senare köpa den från Eremitaget i Petersburg eftersom Stalin och Co behöver pengar. Mellon gömmer den i en källare eftersom han är finansminister och Wall Street-kraschen just inträffat och hans konstköp skulle väcka publik harm. Mellon blir senare anklagad för skatteflykt men tvättar sin hals i rättsalen genom att plötsligt donera sin källardolda konst till amerikanska folket.

Nu hänger Jan van Eycks absoluta mästerverk i National Gallery of Art i Washington. I kväll visas reprisen 22.50 och avsnittet finns på SVT Play till och med den 8 december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.