Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Åtta frågor till Malena Ernman

som på torsdagskvällen inleder sin julturné med Tommy Körberg i Göteborg.

 Varför turnerar du och Tommy Körberg ihop?
– Vem tackar nej till Tommy..? Han är ju one of a kind, och vi lärde känna varandra lite bättre när han gästade mig på Dalhalla 2015. Vi hade kul ihop och snackade ihop oss om en julturné redan då. 


Vad är det bästa med Tommy Körberg?
– Tommy har en enorm genrebredd, han kan sjunga nästan allting. Han är spontan, samhällsengagerad, enormt rolig, ärlig och drastisk samtidigt som han får en att slappna av.  Dessutom är han väldigt känslosam, mjuk och empatisk, vilket är en bild som inte kommer fram så ofta.

Hur har ni valt jullåtar?
– Det finns så enorm många att vi fick börja med att stryka de flesta. Sedan har vi sållat fram personliga favoriter, och Tommy kom med ganska bra förslag på duetter vilket passar mig väldigt bra, ju fler duetter med Tommy Körberg desto bättre. 

Hur ser din personliga relation till julmusik ut?
– Jag växde upp med att sjunga psalmer i kyrkan varenda julafton sedan jag var sju år, så jag har en fin relation till julmusik. Jag har kanske lite svårt för det mest glittriga och glimmande, eller om det blir för mycket bjällerklang, men de flesta julsånger tycker jag om.

Vad blir det för typ av julkonsert?
– En ganska traditionell julkonsert. Tommy sjunger Oh helga natt, vilket han gör bättre än Jussi Björling, och jag sjunger några klassiska låtar, Ave Maria, Pie Jesu och sådana som folk alltid frågar efter. Det blir såklart också ett Disneysjok. Men vi lägger även in en allvarligare ton, lite samhällskritiska texter utan att för den skull hålla några politiska tal. Vi har likartade värderingar, vilket känns bra, och som det ser ut i samhället just nu så måste vi göra något. Jag blir vansinnig när folk stressar runt efter massa julklappar redan nu. Vi måste, måste verkligen ändra oss.

Några uppmaning inför julhelgen?
– Ja, bjud in flyktingar! I över ett år har vi haft flyktingar boende i vår sommarstuga, nu har de fått uppehållstillstånd och kunnat hitta ett annat boende, men jag vill  verkligen uppmana alla som har möjlighet att ge en hjälpande hand! Nu får man dessutom betalt av kommunen för att ta in flyktingar i sina hem. Så gör det. Ställ upp!  

Hur ska du fira jul?
– Men min man och våra två barn. Vi blir fyra personer och en hund. Lugnt och skönt.

Hade du velat läsa Nyårsklockan igen?
– Nej, jag har gjort det en gång och det räcker för mig. Nu hoppas jag att SVT har kontrakterat en kvinna i mogen ålder och med bra åsikter, gärna en person som får det här hedersuppdraget i flera år framöver.