Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Åtta anledningar att älska Silvana Imam

Silvana Imam gör dubbla spelningar på Pustervik och pratar om Konst som motstånd på Stora teatern. GP:s nöjesredaktör Fanny Wijk ger er åtta anledningar till att inte missa henne när hon är här.

1. Med- eller motvillig ikon

När Silvana Imam slog igenom 2014 fanns det ingen på den svenska musikscenen som liknade henne. Som kvinna, invandrare, lesbisk och antirasist blev hon snabbt, med- eller motvilligt, en oerhört stark ikon. Hon gav en röst till en grupp som länge letat efter någon att identifiera sig med, fångade upp en stark kampvilja i samhället och adresserade ämnen som vanligtvis inte berörts i svensk hiphop. 

2. Silvanas språk

En pappa från Syrien, en mamma från Litauen och en del av barndomsåren i Prag har gett Silvana flera språk. Arabiska, litauiska, tjeckiska, svenska och en masterexamen i engelska har präglat hennes artistskap och uttryck. Som barn i skolan i Stockholmsförorten Barkarby kunde hon bli retad för att hon bröt när hon pratade, men hon har tagit revansch i sin musik, där hon plötsligt kan ändra språk mitt i en vers. På senaste albumet Naturkraft gästar föräldrarna med sina modersmål.

3. Respect my hustle

Silvana Imams debutskiva Revkiem från 2013 gick rätt obemärkt förbi. Det var först efter ett möte med Babak Azarmi på managementbolaget Respect My Hustle, RMH, som hon hittade hem. Efter att hon uppträtt på en antirasistisk demonstration i Kärrtorp släppte hon EP:n När du ser mig – se dig, med genombrottslåten I.M.A.M. Gemensamma nämnare för alla efterföljande hyllningar? Ordet "relevant".

4. Evig rebell

I en intervju i magasinet Filter från början av året berättar Silvana Imams syster att Silvana redan som barn vägrade att anpassa sig. Hon klippte av sig håret och kallade sig för Erik, gick i antirasistiska demonstrationer, konfronterade främlingsfientliga vuxna män på gatan och gick med i SSU, men sen ur igen eftersom hon tyckte det var för mycket byråkrati och "snack". Svensk musik behövde en rebell med ett genomtänkt och starkt budskap. Fans och kritiker inte bara välkomnade, utan törstade efter det. Silvana Imam för med sig en känsla av att vad som helst kan hända.

5. Sveriges superdyke

"Jag gör allting supernice, jag är Sveriges superdyke" rappar Silvana Imam i låten För evigt. Det är hon också. På QX-galan 2015 blev hon utsedd till Årets Homo, med motiveringen "Super-Silvanas hårda hiphop ger röst, kraft och självförtroende åt alla brudar som är trötta på orättvisor och ojämlikhet. Imams intåg har bara börjat, och hon är redo för en jäkla fight". Hon och flickvännen, tillika popstjärnan Beatrice Eli, har också kallats "svensk musiklivs supercouple."

6. Elimam

Silvana Imam och Beatrice Elis gemensamma fanclub Elimam är tveklöst Sveriges bästa. Deras mål är att "höja statusen för fangirls", en grupp de själva tycker avfärdas som töntiga. I stället har de fattat vilken enorm kraft det finns i att vara fan. Förutom att gå på artisternas spelningar ordnar de fester, driver fanforum och Instagram-kontot Elimamfanclub för att hylla dem.

7. "Jag älskar pengar"

Med låten Knark ville Silvana Imam skaka av sig omvärldens förväntningar på henne som politisk ikon. Det var den första låten hon gjorde utan politiskt budskap och trots en viss oro för hur den skulle tas emot, valde Silvana Imam som vanligt att gå sin egen väg. Samma slitning skedde när hon gjorde reklam för både Volvo och Ikea, något som vissa fans upprördes över men andra applåderade. I intervjuer har hon berättat att hon helt enkelt älskar att "bränna pengar", och det kan man väl ge henne! 

8. Urkraft på scen

Förra året prisades Silvana Imam med Guldmicken för Årets bästa liveartist på P3 Guld-galan, framröstad av P3:s lyssnare. "När jag är på scenen... det betyder allt. Det är då jag blir till.", konstaterade hon i tacktalet. När hon spelade på Pustervik i april i år sålde biljetterna slut direkt och GP:s Agnes Arpi skrev i sin recension: "Hon har verkligen ett eget uttryck, en egen poesi och klang. Publiken älskar henne, och hon dem. Var är mina tjejer? undrar hon i För evigt. På Pustervik, är det självklara svaret en kväll som denna." Det vill man ju gärna inte missa igen.